Γ. Αλογοσκούφης: Χρειάζεται ένα νέο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης

Η διατροφική κρίση και οι τιμές των τροφίμων θα απασχολήσει το επόμενο ECOFIN προκειμένου οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας να καταλήξουν σε λύσεις για το πώς μπορεί και η Ευρώπη από τη δική της πλευρά να βοηθήσει τους παγκόσμιους οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μετά από την συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως: «Ζήτησα από τον Πρόεδρο να συνεχίσει η Τράπεζα τη δραστηριότητά της και στη Ν.Α. Ευρώπη αλλά και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που μας ενδιαφέρει. Αυτό είναι ζωτικό θέμα και βεβαίως είμαστε στη διάθεσή του να βοηθήσουμε και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της Τράπεζας - στην Αφρική όπου δραστηριοποιείται πολύ, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα». Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Negroponte.

Σε ομιλία του στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών (CSIS), με θέμα τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη Ν.Α. Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των αναδυόμενων οικονομιών, η «φωνή» των οποίων θα πρέπει να ακούγεται περισσότερο και μέσω του G7 (οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου).

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση, τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, την μείωση της ανεργίας και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Έδωσε επίσης έμφαση στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στο ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή.

Ο κ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι.
capital .