Τώρα δέχεται το μοντάζ, αλλά δείχνει ΟΣΕ και ΜΜΕ


 Μερικές διαπιστώσεις από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ANT1, στους συναδέλφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Ο πρωθυπουργός:

Πρώτον, αμφισβήτησε πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανέλαβε την αρχηγία της Ν.Δ. τις δημοσκοπήσεις. «Οι δημοσκοπήσεις επιδέχονται πολλών αμφισβητήσεων» απάντησε σε ερώτηση για τις διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της.

Δεύτερον, αρνήθηκε να θέσει πήχη επιτυχίας ή αποτυχίας για την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Παρέπεμψε στο βράδυ των εκλογών. Οι αντίπαλοί του όμως, τους οποίους συνήθως χλευάζει, έχουν θέσει πήχη για τον εαυτό τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει ως πήχη για τον εαυτό του το 17%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης ότι η τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ «θα είναι ήττα». Οι μόνοι που έχουν τολμήσει να θέσουν πήχη από τη Ν.Δ. είναι ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. κύριος Λιούτας και ο πρώην βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου. Και οι δύο δήλωσαν (στο Ράδιο Ζυγός Τρικάλων ο πρώτος, στο Kontra Channel ο δεύτερος) ότι «και με 29% θα είμαστε μια χαρά».

Τρίτον, απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε ερώτηση για αν θα έχει κόστος η Ν.Δ. από τον γάμο, απάντησε «μπορεί ναι, μπορεί όχι», αλλά ζητούμε από τους συμπολίτες μας που ενοχλήθηκαν «να δουν τη μεγάλη εικόνα». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις μας έχει δοθεί οδηγία σε όλα τα υπουργεία να περιορίσουν μέχρι τις ευρωεκλογές τις πολιτικές δράσεις τους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ, επειδή προκαλούν το συντηρητικό ακροατήριο.

Τέταρτον, αποκάλυψε ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει υπόμνημα στον Αρειο Πάγο με αίτημα να μην ανακηρυχθούν οι «Σπαρτιάτες» κόμμα που δύναται να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για δείγμα της αγωνίας του για τις διαρροές της Ν.Δ. στα δεξιά. Αλλά, όπως παρατηρούν έκπληκτοι υπουργοί του, «δεν είναι και πολύ σοφό να συγκεντρώνεις τη διαμαρτυρία από τρία κόμματα που είναι σήμερα σε δύο!»

Πέμπτον, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε ευρωπαϊκό αξίωμα, τόνισε πρώτη φορά ότι «αυτή η συζήτηση είναι και λίγο κολακευτική, δεν συνηθίζεται ένας Ελληνας πρωθυπουργός να συζητείται για κάποια θέση στην Ευρώπη. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό». Ενώ συνέδεσε την παραμονή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού με τη λαϊκή ετυμηγορία, την επιβεβαίωση ή την ανατροπή της. Οπως δήλωσε, «θα είμαι πρωθυπουργός εκεί που με έταξαν οι Ελληνες και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία των Ελλήνων όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πρόσφατες εκλογές». (Η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο συνέδριο της Ν.Δ. μίλησε πιο πολύ για το ΝΑΤΟ παρά για την Ε.Ε.!)

Εκτον, έδωσε την εντύπωση ότι είναι απρόθυμος να εφαρμόσει τη σύσταση Στουρνάρα ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται πρέπει να αξιοποιείται «για την αύξηση του αποθεματικού και την εξόφληση του δημόσιου χρέους». Οπως είπε, «αν έχουμε υπέρβαση εσόδων σε σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού, εδώ είμαστε, προς το τέλος του χρόνου, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Εβδομον, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαΐου με πιθανότερη ημερομηνία την 13η Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός για επίσκεψη την 7η Μαΐου αναθεωρήθηκε. Γιατί; Διότι πρέπει να προηγηθούν η επίσκεψη Ερντογάν και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου. Από την έκβασή της θα κριθεί η πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ογδοον, δεν απέκλεισε, πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να μετέφερε βενζόλιο η εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ επίσης πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι το ηχογραφημένο υλικό με τους διαλόγους τη βραδιά το δυστυχήματος ίσως είναι προϊόν μοντάζ. «Δεν το ξέρω, πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω» είπε. Και πρόσθεσε: «Ολες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και το πώς διέρρευσαν στα μέσα, το τι έπαιξαν μετά τα μέσα, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το γνωρίζω. Αλλά σε καμία περίπτωση, και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά, δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό». Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παραδέχεται το μοντάζ και δείχνει ξεκάθαρα προς τους αξιωματούχους του ΟΣΕ και προς το φιλικό μέσο που το ανάρτησε. Πρόκειται για την ίδια πρακτική που χρησιμοποίησε για τους κυρίους Παπασταύρου και Μπρατάκο. Θυσιάστηκαν για να απομακρυνθεί η πολιτική ζημιά από την αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.

Και ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της μονταζέριας: Ο κύριος πρωθυπουργός προέβη σε διάγγελμα στις 6 μ.μ. το απόγευμα της 1ης Μαρτίου, με το οποίο απέδωσε το δυστύχημα «σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Στις 10.11 μ.μ. το βράδυ της ίδιας μέρας, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα, ανέβηκε στον γνωστό ιστότοπο το μονταρισμένο υλικό που εμφάνιζε τον σταθμάρχη να δίδει ψευδώς εντολή στον μηχανοδηγό (άλλης αμαξοστοιχίας, όπως απεδείχθη) να αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.