Παγκόσμια ρεζιλίκια με το θέαμα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης! Ε∆Ε από το υπουργείο Πολιτισμού


 Μετά την τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης και τις ιέρειες, κατά την παράδοση της ολυμπιακής φλόγας, που ντύθηκαν στο ενδυματολογικό στιλ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ήρθε το «κερασάκι στην τούρτα» με τους… χλαμυδοφόρους που πόζαραν στον Παρθενώνα, μετατρέποντας τον ναό σε… Bollywood για Ινδούς εκατομμυριούχους που επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης μετατράπηκε σε… ξέφραγο αμπέλι, με τουρίστες που περιφέρονταν ανενόχλητοι με χλαμύδες, περικεφαλαίες και ασπίδες, δείχνοντας ασέβεια στο παγκόσμιο ιστορικό μνημείο. Τουρίστες που είχαν βάψει λευκά τα πρόσωπά τους έκαναν…

πασαρέλα το απόγευμα του Σαββάτου στην Ακρόπολη, την οποία έχει φροντίσει να… ασφαλτοστρώσει εδώ και χρόνια η υπουργός Πολιτισμού.

Η αποθέωση του κιτς, με τον «Ηρακλή» και την «Αμαζόνα» ή «θεά Αθηνά» να φωτογραφίζονται και να δημοσιοποιούν το κατόρθωμά τους στον πιο διάσημο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, ο οποίος υποτίθεται πως είναι καλά φυλασσόμενος. Τα αρχαιοελληνικά «μοντέλα» περιηγήθηκαν ανενόχλητα στα Προπύλαια και στο Ερέχθειο, μπροστά στους άλλους έκπληκτους τουρίστες. Οι εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τους τουρίστες ντυμένους με χλαμύδες και κρατώντας περικεφαλαίες, ακόντια και ασπίδες. Από το υπουργείο Πολιτισμού διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη και να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους που δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τα έκτροπα.

Ολα αυτά λίγες ημέρες πριν από τις πριβέ ξεναγήσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Πολιτισμού για πλούσιους τουρίστες από τις 10 Μαΐου…Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η έφορος της Πόλεως των Αθηνών Ελενα Κουντούρη ανέφερε πως δεν έχει οργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το υπουργείο.

Kαρνάβαλοι

Η κυρία Κουντούρη επισημαίνει πως «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν με εισιτήριο πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το φυλακτικό προσωπικό της υπηρεσίας». Ομως, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό, συνδυάζοντας το… σόου των χλαμυδοφόρων με την άφιξη Ινδών εκατομμυριούχων επιχειρηματιών, τους οποίους είχε καλέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία.

«Οι… καρνάβαλοι ανέβηκαν ντυμένοι από την κεντρική φυλασσόμενη είσοδο της Ακρόπολης. Το γκρουπ των 100 Ινδών επιχειρηματιών -για τους οποίους στήθηκε το θέαμα- μπήκε στην Ακρόπολη από την έξοδο» αναφέρει η αρχαιολόγος, καταγγέλλοντας πως «όταν οι… καρνάβαλοι πήραν θέση μπροστά στα μνημεία, όσοι φύλακες ευαισθητοποιήθηκαν να εφαρμόσουν τις οδηγίες που έχουν για παρόμοιες περιστάσεις έμαθαν από το αρχιφυλακείο ότι “έχουν άδεια” και “δεν πρέπει να τους ενοχλούν”».