Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο διεκδικεί την επανεκλογή του


 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του (στις προσεχείς προεδρικές εκλογές), υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του στο εθνικό Εκλογικού Συμβούλιο (CNE). Το οποίο σημειωτέον, κατηγορείται ότι λαμβάνει εντολές από την κυβέρνηση ώστε να εμποδίσει τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

«Σας ορκίζομαι, στη μητέρα μου, στον πατέρα μου, στην Αγία Τριάδα, ότι στις 28 Ιουλίου (τότε θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, σε έναν γύρο), την ημέρα των 70ων γενεθλίων του Κομαντάντε Τσάβες, θα τους νικήσουμε και πάλι», είπε ο Μαδούρο, που ήταν ντυμένος στα χρώματα της Βενεζουέλας, αφού κατέθεσε την υποψηφιότητα του κόμματός του, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV). «Ο λαός έχει σχέδιο, ο λαός έχει τη δύναμη, ο λαός έχει έναν υποψήφιο, τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος, (πνευματικό) τέκνο του Τσάβες», πρόσθεσε.  Η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει απόψε. Ο κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να εγγράψει την υποψήφιά του.

«Συγκινήθηκα από την τόση γενναιοδωρία και την αναγνώριση εκ μέρους του λαού προς αυτόν τον ταπεινό άνθρωπο από τα μπάριος (σ.σ. λαϊκές συνοικίες) του Καράκας, προς αυτό τον ταπεινό εργαζόμενο», συνέχισε ο Μαδούρο, μιλώντας για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο και διαβεβαιώνοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι τον παρακάλεσαν να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Ο Μαδούρο συνοδευόταν στην CNE από χιλιάδες οπαδούς του, πολλοί εκ των οποίων ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του.

Περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του το 2018, αρχαιρεσίες τις οποίες μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση. Επιβλήθηκαν εξάλλου οικονομικές κυρώσεις, ειδικά στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας, η οποία βέβαια διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα μαύρου χρυσού στον πλανήτη.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του συνασπισμού Δημοκρατική Ενιαία Πλατφόρμα (PUD), όμως κηρύχθηκε ως «μη εκλόγιμη». Κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση για διαφθορά και πως στήριζε εισβολή ξένης χώρας. Κάτι που η ίδια φυσικά αρνείται. Προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο, επέλεξε ως αντικαταστάτριά της μια άγνωστη υποψήφια, την Κορίνα Γιόρις, καθηγήτρια πανεπιστημίου, 80 ετών. «Θα δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη», είπε η Ματσάδο, η οποία παραμένει το «πρόσωπο» της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Το PUD δεν έχει καταφέρει να καταθέσει την υποψηφιότητα της Γιόρις γιατί, όπως καταγγέλει, δεν έχει τους αναγκαίους κωδικούς πρόσβασης στον ιστότοπο της CNE. Ο Μανουέλ Ροσάλες, οκυβερνήτης της Πολιτείας Ζούλια που ήταν υποψήφιος και το 2006, δεν έχει κατορθώσει επίσης να εγγραφεί.

Αναλυτές θεωρούν πιθανό η CNE να μην δέχεται υποψηφιότητες που… θα δυσαρεστήσουν την εξουσία. Θα μπορούσε επομένως να… μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Γιόρις, όπως έγινε και με τη Ματσάδο. Η Γιόρις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της ως πολίτη, επειδή δεν της επιτρέπουν να καταθέσει την υποψηφιότητά της. Διαβεβαίωσε ότι οι συνεργάτες της πήγαν αυτοπροσώπως στην έδρα της CNE για να βρεθεί λύση. Έχουν κατατεθεί εννέα υποψηφιότητες, όμως η αντιπολίτευση εξηγεί ότι πρόκειται για «σκορπιούς», ήτοι «συνεργάτες» της κυβέρνησης. Η τελική λίστα υποψηφίων θα ανακοινωθεί τέλη Απριλίου.