Ποιοι είπαν όχι στον Μητσοτάκη...

0

 
Μόνο εύκολη απόφαση δεν ήταν ο τελευταίος ανασχηματισμός. Ίσως μάλιστα να αποδειχθεί και λάθος ο «ανασχηματισμός Μαρινάκη» μετά τα όσα είπαν από το λιμάνι, απαιτώντας προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη να διακόψει το πρωτάθλημα - όσο ταΐζεις το τέρας ζητάει και παραπάνω...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να εξαντλεί το πολιτικό του κεφάλαιο όχι μόνο απέναντι στους βουλευτές της Ν.Δ., αλλά ακόμη και απέναντι στους υπουργούς του. Μέχρι κι εκείνοι που 4,5 χρόνια βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις δεν ήθελαν να πάνε στα υπουργεία που τους έστελνε ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό το παρασκήνιο από τη μετακόμιση κορυφαίου υπουργού σε θώκο στον οποίο είχε υπηρετήσει στο παρελθόν χωρίς να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Επί μισή ώρα ο πρωθυπουργός μιλούσε μαζί του για να τον πείσει. Επί μισή ώρα ο υπουργός έλεγε ότι δεν θέλει να γυρίσει στο υπουργείο αυτό και ότι πάλι θα μπλέξει. Ο Κ. Μητσοτάκης το συζητούσε και προσπαθούσε να τον πείσει. Κάποια στιγμή κουράστηκε από την κουβέντα και του είπε ότι τον άκουσε, αλλά τώρα μιλά ως πρωθυπουργός και περιμένει να ακούσει την οριστική θέση του υπουργού για να πάρει κι εκείνος τις αποφάσεις του. Και ο υπουργός (ου μην και κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ.) φοβήθηκε ότι μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, οπότε υπάκουσε στον Μητσοτάκη!

Το ότι οι υπουργοί δεν πειθαρχούν στον πρωθυπουργό είναι πια ένα πολιτικό δεδομένο που επιβαρύνει το εσωτερικό κλίμα. Το δείχνει και η δήλωση Βορίδη για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Γιατί το κουράζουμε και το λέμε και το ξαναλέμε. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος». Ή και η άρνηση Κώτσηρα να αναβαθμιστεί στο υπουργείο Εργασίας.

Κακό είναι το κλίμα και ανάμεσα στους βουλευτές. Ο Κ. Μητσοτάκης με τις υπουργοποιήσεις πρώην συνεργατών του και νεοεκλεγμένων βουλευτών προσπερνά μία ολόκληρη γενιά βουλευτών που διαπιστώνουν ότι δεν θα καθίσουν ποτέ σε υπουργική καρέκλα. Βουλευτές που εκλέγονται πάνω από 10 χρόνια στη Βουλή διαπιστώνουν ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τους υπουργούς από ένα «καλάθι» 50 ατόμων, ενώ «εμείς είμαστε 100 αόρατοι άνθρωποι που στηρίζουμε και μόνο στηρίζουμε».

Το κλίμα για την κυβέρνηση δεν αλλάζει. Οι υπουργοί και οι βουλευτές δυστροπούν. Οι κόντρες των «ιδιοκτητών» της χώρας προκαλούν υπόγειες συγκρούσεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αδύναμος να τα διαχειριστεί. Παίζει όμως άμυνα: δεν επιτρέπει τη δημιουργία αντιπολίτευσης. Μόλις εμφανιστεί αντιπολίτευση με πρόσωπα, σχέδιο, εναλλακτικές προτάσεις, το παιχνίδι θα αλλάξει.

Κώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)