Αιφνιδιασμός Κεραμέως: Τροπολογία για επιστολική και στις εθνικές εκλογές...

0


 Την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Με μια κίνηση που αιφνιδιάζει... την αντιπολίτευση, η οποία στην πλειονότητά της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής) έχουν πει επί της αρχής ναι στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, προτείνει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αλλαγή του εκλογικού νόμου και για να εγκριθεί χρειάζονται τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.

Η υπουργός Εσωτερικών, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, είπε ότι η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές» προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού», είπε.

Ήδη τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, με βασικό επιχείρημα ότι παραβιάζεται το άρθρο 51 του Συντάγματος. ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενώ η Νέα Αριστερά κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής, σημειώνοντας ότι «με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)