Βομβάρδισαν το φράγμα στη Nova Kakhovka - Πλημμύρες σε 80 χωριά

 
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που το ανατίναξαν

(upd4) Το μεγάλο φράγμα της Nova Kakhovka, που βρίσκεται στην επαρχία της Kherson στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε από βομβαρδισμό, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού να αρχίζουν να κατακλύζουν μια τεράστια έκταση όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και με το Κίεβο να υποστηρίζει πως πίσω από αυτήν την ενέργεια είναι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το φράγμα βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ από αυτό υδροδοτούνταν η χερσόνησος της Κριμαίας και παρεχόταν η απαιτούμενη ποσότητα ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Η Ρωσία εκτιμά ότι από την καταστροφή του φράγματος θα επηρεαστούν τουλάχιστον 80 οικισμοί και χωριά.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.

Το βομβάρδισαν οι Ουκρανοί


Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, το φράγμα έχει καταστραφεί μερικώς και τεράστιες ποσότητες νερού έχουν κατακλύσει μια τεράστια περιοχή.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το δήμαρχο της Nova Kakhovka υποστηρίζει πως καταστράφηκε το πάνω μέρος του φράγματος από βομβαρδισμό και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανατίναξη.
«Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πολλά χτυπήματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya που οδήγησαν στην καταστροφή των βαλβίδων.
Ως αποτέλεσμα άρχισε ανεξέλεγκτη ροή νερού.
Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών TASS ο δήμαρχος της Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev.
«Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν» επισήμανε ο Leontyev, υποστηρίζοντας πως το κύριο μέλημα είναι η συνδρομή των πολιτών.
Εκτιμάται πως περίπου 300 σπίτια στους οικισμούς Dnepryany και Korsunka κοντά στο φράγμα αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη της πλημμύρας.

Το ανατίναξαν οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους πάντως οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης, ανατινάχθηκε από τους Ρώσους.
Η διοίκηση του νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας υποστήριξε πως η καταστροφή του φράγματος από τους Ρώσους συνιστά μια οικολογική καταστροφή ενώ υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Έκτακτη συνεδρίαση από το Zelensky

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας μετά την έκρηξη και την καταστροφή του φράγματος.
Δημοσιεύματα στο δυτικό τύπο αναφέρουν πως το ύψος του νερού στο φράγμα ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής του.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Zelensky είχε πει ότι μια τυχόν καταστροφή του φράγματος θα συγκρινόταν με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Εκκενώσεις χωριών

Μάλιστα η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας ζητά από τους κατοίκους μιας σειράς χωριών να εκκενώσουν την περιοχή.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους των χωριών Mykolaivka, Olhivka, Lyovo, Tyaginka, Poniativka , Ivanovka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Sadove και εν μέρει η πόλη Kherson – στο νησί Korabel να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κλείνοντας τις οικιακές συσκευές τους και παίρνοντας μαζί τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι η οικολογική καταστροφή θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
4_43.jpg


www.bankingnews.gr