ΗΠΑ: Aντιμέτωπος με 37 κακουργήματα και 100 χρόνια φυλακή ο Donald Trump


 Το «σκανδαλώδες» κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump αποσφραγίστηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τον πρώην πρόεδρο βαρύνουν 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτές οι κατηγορίες σχετίζονται με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μεταξύ της κρύπτης των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Trump στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν εξαιρετικά ευαίσθητοι φάκελοι σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών.

«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον στο Οβάλ Γραφείο που δεν καταλαβαίνει την έννοια της λέξης εμπιστευτικό ή απόρρητο. Κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου».

Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Trump ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει.

Όπως φαίνεται και στις σελίδες που ακολουθούν, ο Donald Trump κινδυνεύει με 100 χρόνια φυλακή.


To κατηγορητήριο


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Trump, ως πρόεδρος, «είχε νόμιμη πρόσβαση σε ευαίσθητα απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συγκέντρωνε εφημερίδες, αποκόμματα από τον Τύπο, επιστολές, σημειώσεις, κάρτες, φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα και άλλα υλικά σε χαρτόκουτα που φυλούσε στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των εγγράφων που αποθήκευσε ο Trump στα κουτιά του ήταν εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα.

Τα απόρρητα έγγραφα που αποθήκευε στα κουτιά του περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές και οπλικές δυνατότητες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και ξένων χωρών, πυρηνικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών, πιθανές ευπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους σε στρατιωτική επίθεση και σχέδια για πιθανά αντίποινα ως απάντηση σε ξένη επίθεση.

Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τις εξωτερικές σχέσεις, την ασφάλεια του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και τις ανθρώπινες πηγές, αλλά και τη συνεχή βιωσιμότητα των ευαίσθητων μεθόδων συλλογής πληροφοριών».

Ο ειδικός εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο Trump αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα σε άλλους τον Ιούλιο του 2021 στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ και μία φορά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Τον Ιούλιο του 2021, στο Trump National Golf Club στο Bedminster, New Jersey (The Bedminster Club), κατά τη διάρκεια μιας ηχογραφημένης συνάντησης με έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο μέλη του προσωπικού του, ο Trump έδειξε και περιέγραψε ένα σχέδιο επίθεσης που όπως είπε ότι είχε προετοιμαστεί για αυτόν από το Υπουργείο Άμυνας και έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Trump είπε στα άτομα ότι το σχέδιο ήταν άκρως εμπιστευτικό και μυστικό».

«Ο Τrump είπε επίσης «ως πρόεδρος θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει» και «Τώρα δεν μπορώ, ξέρετε, αλλά αυτό είναι ακόμα μυστικό».


www.bankingnews.gr