Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε το σύστημα αεράμυνας Patriot του Κιέβου...

 
Νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, για όγδοη φορά αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Μόσχα, να καταστραφεί το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot


Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τα ξημερώματα επιδρομή... στην ουκρανική πρωτεύουσα με drones, πυραύλους κρουζ Κινζάλ, Καλίμπρ και εδάφους Ισκαντέρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι, ενώ σειρήνες ακούστηκαν σε σχεδόν ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

Επλήγησαν ουκρανικές μονάδες μάχης και χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών, μετέδωσε το Reuters.


Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε 18 ρωσικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων έξι υπερηχητικών Kinzhal.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται να καταρρίπτονται πύραυλοι πάνω από την πόλη, αλλά οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ήταν «εξαιρετική στην πυκνότητά της», περιλάμβανε «τον μέγιστο αριθμό πυραύλων μέσα στο μικρότερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Σερχίι Πόπκο.

Περιοδεία Ζελένσκι

Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  περιοδεύει στην Ευρώπη ζητώντας περισσότερα όπλα. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι  «31 εκπαιδευτικά άρματα μάχης M1 Abrams έφθασαν», που είχαν υποσχεθεί οι ΗΠΑ στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, έφτασαν στο γερμανικό Γκράφενβερ «στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την (...) εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων».

Στο Μπαχμούτ

Στο μεταξύ, ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι χαρακτήρισε «ποντικοπαγίδα» το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και μήνες.

«Οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν στη Μπαχμούτ σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγίδα», δήλωσε ο Σίρσκι.

Μέσω της «ενεργούς άμυνας» οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εξαπολύσουν αντεπιθέσεις σε κάποιες περιοχές, πρόσθεσε.

«Ο εχθρός έχει περισσότερους πόρους, αλλά καταστραφούμε τα σχέδιά του», τόνισε ο διοικητής.

Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και νοτιοδυτικά της πόλης, σε κάποιες περιπτώσεις κατά αρκετά χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε εκ νέου ότι οι δυνάμεις του σημειώνουν προόδους στην κατάκτηση των τελευταίων δρόμων.