ΑΑΔΕ: Ερχονται 10 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Ανώνυμος

 

Στην ενεργοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών εντός του έτους προχωρά η φορολογική διοίκηση. 

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο ενεργοποιούνται δεκάδες εφαρμογές που διευκολύνουν τη ζωή των φορολογούμενων αλλά και των ελεγκτών, που έχουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε φορολογούμενο και επιχείρηση στο τάμπλετ τους κατά τη διενέργεια των ελέγχων.  

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2023 περιλαμβάνει:

1. Τίθεται σε εφαρμογή το αυτόματο σύστημα που ειδοποιεί τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σύστημα θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών, όταν πλησιάζει η ημερομηνία πληρωμής της δόσης τους.

2. Ενεργοποιούνται οι αυτόματες επιστροφές φόρων. Φέτος οι επιστροφές σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα ξεπεράσουν τα 6,110 δισ. ευρώ. Το 95% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ θα διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών, ενώ θα αξιοποιηθεί η «Χρυσή Λίστα» για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ. Η λίστα αυτή αφορά τις επιχειρήσεις που είναι «καθαρές» χωρίς παραβάσεις και οι οποίες θα λαμβάνουν χωρίς έλεγχο την επιστροφή ΦΠΑ άμεσα στους λογαριασμούς τους.

3. Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

4. Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να εισπράξουν χρήματα, να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να μεταβάλλουν τα εμπράγματα δικαιώματα, θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην εφορία και χωρίς ταλαιπωρία και σε εξπρές χρόνο να λαμβάνουν τη φορολογική ενημερότητα. Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές θα παρακρατούνται κλιμακωτά ποσοστά από τα χρήματα που θα εισπράξει ο φορολογούμενος ή από το τίμημα σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου.

5. Με κάρτες του εξωτερικού θα μπορούν σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης να πληρώνουν φόρους, τέλη και παράβολα οι φορολογούμενοι. Ήδη τρέχει ο διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος αποδοχής ξένων καρτών στο δίκτυο EFT/POS της ΑΑΔΕ και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται το σχέδιο να έχει τεθεί σε λειτουργία. Το μέτρο θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε χρόνο οι αλλοδαποί που καταβάλουν φόρους στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 150.000 συναλλαγές με την εφορία. Η πληρωμή των φόρων με κάρτες του εξωτερικού θα βοηθήσει τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα να πληρώσουν το φόρο για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν στην Ελλάδα.

6. Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους.

7. Αυτόματη ενημέρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myPROPERTY.

8. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις – πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο).

9. Ψηφιοποίηση του φορολογικού μητρώου ώστε να μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως χωρίς επίσκεψη σε ΔΟΥ μεγάλος όγκος δηλώσεων και υποχρεώσεων όπως: διακοπή εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος, ένταξη ή απένταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών, έγκυρες βεβαιώσεις μητρώου (και με ενσωμάτωση QR Code), επέκταση υπηρεσιών του my AADElive μέσω βιντεοκλήσης κλπ.

10. Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Επί της ουσίας, στο κινητό τους, σε ειδική εφαρμογή που θα τεθεί σε λειτουργία προσεχώς, θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι την… εφορία. Το νέο application της ΑΑΔΕ θα παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

kathimerini.gr