Αστυνομικοί μπήκαν σε λάθος σπίτι και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη του...


 Εξοργίζει η νέα δολοφονία από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, που αποτυπώνεται σε βίντεο από κάμερα σώματος ενός από αυτούς και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ το περιστατικό έγινε στις 7 Απριλίου.

Οι... αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έναν 52χρονο σε σπίτι του Φάρμιγκτον, στο Νέο Μεξικό, όπου έφτασαν μετά από κλήση για ενδοοικογενειακή βία αφού χτύπησαν λάθος πόρτα.

Η κλήση αφορούσε στο σπίτι με αριθμό 5308 της λεωφόρου Βάλι Βιου, η περίπολος των τριών αστυνομικών χτύπησε επανειλημμένα απέναντι, στον αριθμό 5305, φωνάζοντας αστυνομία.

Ο Ρόμπερτ Ντότσον τους άνοιξε κρατώντας πιστόλι, τους φώναξαν να το ρίξει και να σηκώσει ψηλά τα χέρια αλλά του έριξαν.

Η σύζυγός του ούρλιαξε κι άνοιξε πυρ εναντίον τους με τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν τα πυρά μέχρι που η γυναίκα συνειδητοποίησε πώς ήταν αστυνομικοί και κατέβασε το όπλο, χωρίς να τραυματιστεί.  

Στο βίντεο ακούγεται η γυναίκα να φωνάζει «Βοήθεια! Κάποιος πυροβόλησε τον άντρα μου. Παρακαλώ! Τα παιδιά μου είναι στον επάνω όροφο» είπε. Οι αστυνομικοί της ζήτησαν να βγει έξω και ένας πήγε να της βάλει χειροπέδες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το βίντεο γνωστοποιήθηκε για λόγους διαφάνειας. Πάντως, τα ονόματα των αστυνομικών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο μελετών Pew Research Center, περίπου το 40% των αμερικανικών νοικοκυριών κατέχει όπλο ή όπλα. Την περασμένη χρονιά, καταγράφηκαν κάπου 44.000 θάνατοι αποδιδόμενοι σε όπλα στις ΗΠΑ· οι μισοί ήταν φόνοι, δυστυχήματα ή περιπτώσεις νόμιμης άμυνας, οι άλλοι μισοί αυτοκτονίες, σύμφωνα με τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.