Η καρατόμηση Λίνεκερ έπειτα από αντικυβερνητικό tweet, κλονίζει το BBC...


 Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον διάσημο, βρετανικό, ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BBC, ο οποίος αναγκάζεται να απολογηθεί στους τηλεθεατές του για το «περιορισμένο αθλητικό πρόγραμμα» που μεταδίδει αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αφορμή για το... παραπάνω στάθηκε το γεγονός ότι ο 62χρονος Γκάρι Λίνεκερ (διάσημος βετεράνος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια ως επιθετικός στην εθνική Αγγλίας και πλέον ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC) επέκρινε την πολιτική ασύλου της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση προωθεί αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία, να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, καθώς και την κράτησή τους και στη συνέχεια την απέλασή τους προς μια τρίτη χώρα που κρίνεται ασφαλής. 

«Είναι μια αμέτρητα σκληρή πολιτική που στρέφεται εναντίον των πιο αδύναμων ανθρώπων, σε μια γλώσσα που δεν είναι ανόμοια από αυτή της Γερμανίας κατά τη δεκαετίας του 1930», σχολίασε καυστικά ο Λίνεκερ, αγγίζοντας το όριο της σύγκρισης της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης των Συντηρητικών με τη ναζιστική, προπολεμική Γερμανία. 


Άμεση ήταν η αντίδραση του BBC, το οποίο επέλεξε να κόψει τον Λίνεκερ από την παρουσίαση του «Match of the Day», δηλαδή της διάσημης ποδοσφαιρικής εκπομπής στη Βρετανία. 



Ωστόσο, το βρετανικό ΜΜΕ δεν λογάριασε τις αντιδράσεις που προκαλούσε με την παύση του Λίνεκερ. Μεταξύ άλλων, οι δύο πιο γνωστοί συνπαρουσιαστές του και πρώην παίκτες της εθνικής Αγγλίας, ο Άλαν Σίρερ και ο Ίαν Ράιτ, ανακοίνωσαν ότι ούτε κι αυτοί θα λάβουν μέρος στην εκπομπή. «Είπα στο BBC ότι δεν θα είμαι εκεί αύριο. Αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιτ στο Twitter.



Δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι διαθέσιμοι συντονιστές και σχολιαστές επιδόθηκαν κι αυτοί σε «μποϊκοτάζ» κατά της παρουσίασης της εκπομπής, τελικά το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Λίνεκερ από το 1999 βγαίνει στον αέρα –για πρώτη φορά στην ιστορία του– μόνο με... εικόνες από τα ματς.



Το BBC, λοιπόν, έλαβε την παραπάνω απόφαση (καθώς δεν μπορούσε να βρει αντικαταστάτη για τον Λίνεκερ και τους συναδέλφους του) και μοιραία προέβη σε απολογία προς τους τηλεθεατές. Το BBC θα μεταδώσει «περιορισμένο αθλητικό πρόγραμμα» το Σαββατοκύριακο και «εργάζεται σκληρά για να επιλύσει την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, προσθέτοντας πως «λυπούμαστε για αυτές τις αλλαγές που αναγνωρίζουμε ότι θα είναι απογοητευτικές για τους λάτρεις του αθλητισμού του BBC. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα».