Σχεδιάζει εκλογές με το βλέμμα στα ακροδεξιά...


 Οι κορυφαίοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιράζονται μια κοινή διαπίστωση: η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί αποφασιστικά προς τα... 
δεξιά της. Σε συσκέψεις τους τις τελευταίες εβδομάδες, σε αρκετές εκ των οποίων συμμετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναλύονται τα ποιοτικά δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με τις αναλύσεις τους να επικεντρώνονται στα σενάρια που η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Παράλληλα σχεδιάζεται και η τακτική που θα εφαρμόσει ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός ενόψει των εκλογών την άνοιξη. Το τρίπτυχο στο οποίο έχει καταλήξει το επιτελείο συνοψίζεται στα εξής: υπερσυντηρητική ατζέντα-κορύφωση της έντασης-σύγκριση πρωθυπουργών. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι γι’ αυτήν την επιλογή: αφενός, οι σχέσεις της Ν.Δ. με το κεντρώο ακροατήριο έχουν διαταραχθεί λόγω υποκλοπών. Αφετέρου, ο μητσοτακισμός ανέκαθεν είχε σταθερές σχέσεις με την Ακροδεξιά, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης...


Ο Βελόπουλος και οι διαφωνίες για Κασιδιάρη

Ενα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το επιτελείο της Ν.Δ. είναι η πληθώρα ακροδεξιών σχηματισμών που εμφανίστηκαν ή αύξησαν την επιρροή τους μετά το 2019. Η Ελληνική Λύση έχει ενδυναμωθεί στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η ρωσοφιλία ενδημεί στις περιοχές αυτές, δραστηριοποιούνται διάφοροι αρνητές του εμβολιασμού, ενώ «μακεδονομάχοι» νιώθουν προδομένοι από τον Μητσοτάκη. Μιας και ουδείς θέλει να αποκλείσει τον ίδιο τον Βελόπουλο ή μερίδα στελεχών του κόμματός του από πιθανούς μετεκλογικούς συμμάχους, η Ν.Δ. έχει επιλέξει προς το παρόν να μην βάλλει ευθέως εναντίον του. Εξού και οι συναισθηματικές κορώνες υπέρ της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον δημόσιο λόγο των νεοδημοκρατών.

Η περίπτωση Κασιδιάρη είναι διαφορετική. Μια πιθανή είσοδος του ναζιστικού σχηματισμού του στη Βουλή θα ισοδυναμούσε με σοβαρή πολιτική ήττα του ίδιου του Μητσοτάκη, ενώ θα άναβε εσωκομματικές φωτιές, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Δένδιας διεκδικούν από κοινού το «παράσημο» πως έβαλαν τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Η απόφαση για μπλόκο στον Κασιδιάρη στις επικείμενες εκλογές ελήφθη για ακόμα έναν λόγο. Ο Κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε πως το θέμα αφορά «την προστασία της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα». Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συνδέσει τις πράξεις της κυβέρνησής του με τον όρο «δημοκρατία», καθώς έχει χάσει πολλούς «πόντους» στο μετριοπαθές ακροατήριο, που τον αντιμετώπιζε θετικά μέχρι να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι υπουργοί με την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη. Κορυφαίοι υπουργοί και επιτελείς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ακροδεξιά πανσπερμία. Επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί μη πολιτικό πρόσωπο του φασιστικού χώρου που δεν θα υπόκειται στις απαγορεύσεις και στο οποίο ο Κασιδιάρης θα «δώσει γραμμή» να ψηφιστεί, βάζοντας τους ναζί στη Βουλή.

Οι χρήσιμοι «μικροί» για τις δεύτερες εκλογές

Πέραν των Βελόπουλου και Κασιδιάρη, την ψήφο θα διεκδικήσουν και άλλα σχήματα του ακροδεξιού χώρου με διαφορετικές καταβολές, αλλά και διαφορετική στάση απέναντι στη σημερινή Ν.Δ. Πρόσωπα όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου θα κατέλθουν με σχήματα στις εκλογές, ωστόσο δεν αναμένεται να πιάσουν το όριο του 3%. Ακριβώς αυτήν την αδυναμία θέλει να αξιοποιήσει ο Κ. Μητσοτάκης, καθώς ο εκλογικός νόμος που ψήφισε για τις μεθεπόμενες κάλπες εξαρτά την αυτοδυναμία της πρώτης δύναμης από τρία μεγέθη: αυτό καθαυτό το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το πόσες μονάδες κατέλαβε πάνω από το 25% και το συνολικό ποσοστό που θα καταλάβουν τα εκτός Βουλής κόμματα. Αναφορικά με το τελευταίο, όσο περισσότερο πλησιάσουν τα ακροδεξιά κόμματα το 3%, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι στην περίπτωση δεύτερων εκλογών πολλοί ψηφοφόροι τους θα κατευθυνθούν προς τη Ν.Δ., είτε με «γραμμή» των ηγεσιών τους είτε λόγω του διλήμματος «Κυριάκος ή χάος».

Οι καλές υποκλοπές και ο Καρατζαφέρης

Για να επιτευχθεί, όμως, κάτι τέτοιο, χρειάζεται να έχει σημειωθεί πολιτική προσέγγιση της Ακροδεξιάς με τη Ν.Δ. Εξού και οι συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη θέλουν να επενδύσουν σε μια εθνολαϊκιστική και υπερσυντηρητική ατζέντα, που θα περιλαμβάνει ακόμα και τις υποκλοπές. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η έγνοια του Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων στελεχών να χαρακτηρίζει αυτονόητες τις παρακολουθήσεις όλων από την ΕΥΠ.

Μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι τα υπερσυντηρητικά μικροαστικά ακροατήρια δείχνουν ανοχή στις παρακολουθήσεις, ενώ είναι ευεπίφορα σε -ακόμα και εξωφρενικά- συνωμοσιολογικά σενάρια. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έδωσε περιθώριο στο να αναπτυχθεί η επιχειρηματολογία υπέρ των παρακολουθήσεων των πάντων, καθώς στην ομιλία του στη Βουλή κατά την πρόταση δυσπιστίας μίλησε περί τουρκικής απειλής, ενώ χαρακτήρισε νόμιμες όλες τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, ακόμα και σε πολιτικούς και στρατιωτικούς. Πέραν αυτού, υποστηρικτικά μίλησε για τον Κ. Μητσοτάκη ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ένας ακραιφνής μητσοτακικός των δεκαετιών του ’80 και του ’90, που ανέδειξε στελέχη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης. Ο Καρατζαφέρης, που συγκυβέρνησε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θεωρείται ιδανικός για να κατευθύνει μικροαστικά ακροατήρια στη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τιμά την ρήση του πατρός του: «Εμένα οι ακροδεξιοί ήταν οι πιο δικοί μου, οι πιο πιστοί, ιδιαίτερα οι βασιλόφρονες. Και οι ακροδεξιοί, λοιπόν, κατά βάση τον Κυριάκο θα ακολουθήσουν».

Προσχεδιασμένες προκλήσεις και alt-right

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η επικοινωνιακή αντιπαράθεση των στελεχών της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα έχει μπόλικα στοιχεία θεατρινισμού αναμεμειγμένα με πομφόλυγες για τα εθνικά θέματα. Το επεισόδιο μεταξύ Γιώργου Βαρεμένου και Άννας Καραμανλή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εφαρμογή μαθήματος που παραδόθηκε από την επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ. στα στελέχη της. Πρόκειται για τακτικές αλιευμένες από τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχουν εφαρμοστεί σε διάφορες «κουτσές» Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης. Η ομάδα, άλλωστε, που έχει στήσει ο Κ. Μητσοτάκης για τις εκλογές αποτελείται κυρίως από ακραιφνείς μητσοτακικούς, που φτάνουν στα όρια της προσωπολατρίας (Θανάσης Νέζης, Κύρα Κάππη, Στέλιος Κονταδάκης), και από παράγοντες εμφυλιοπολεμικών αντιλήψεων, όπως ο γραμματέας Παύλος Μαρινάκης...

Nίκος Σβέρκος

Η ΑΥΓΗ