Κλιμακώνεται η κρίση Στοκχόλμης-Άγκυρας μετά τις διαδηλώσεις...


 Λάδι στη φωτιά του ταγίπ ερντογάν έριξε η διαδηλώση που πραγματοποίησαν ο ράσμους παλουντάν, ο σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος stram kurs (hard line) και οι οπαδοί του, αλλά και μια άλλη, οπαδών του pkk στην πρωτεύουσα της σουηδίας...

οι κινητοποιήσεις αυτές έδωσαν ακόμη μία αφορμή για την τουρκία να επιμείνει στο μπλόκο της εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στο νατο, με το επιχείρημα ότι η σουηδία στηρίζει την τρομοκρατία. 
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πίσω από μεταλλικά διαχωριστικά, ο Ράσμους Παλουντάν, αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης, όπως είχε ανακοινώσει, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου.

«Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού», δήλωσε ο Παλουντάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες, σημειώνοντας ότι η Σουηδία «έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν».

Την ίδια ώρα, διαδήλωση εναντίον του Ράσμους Παλουντάν πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, έξω από τη σουηδική πρεσβεία.

Στην άδεια που έλαβε από την αστυνομία ο Παλουντάν, και η οποία έγινε η αφορμή να ακυρωθεί το ταξίδι του Σουηδού υπουργού Άμυνας στην Άγκυρα, αναφέρεται ότι η διαμαρτυρία του οργανώθηκε κατά του Ισλάμ και αυτού που αποκάλεσε ως προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης στη Σουηδία. Η σουηδική αστυνομία έκρινε ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και της έκφρασης στη Σουηδία δεν δικαιολογούν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη χυδαία επίθεση στο ιερό μας βιβλίο... Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντιισλαμική πράξη, που στοχεύει μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης». Και στη συνέχεια προέτρεψε τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας.

Χωριστή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη υπέρ των Κούρδων και κατά του αιτήματος της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ομάδα φιλότουρκων διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις κινητοποιήσεις είχαν λάβει άδεια από την αστυνομία.