Σκάνδαλο υποκλοπών: Το «ρυπαρό δίκτυο»...


 ... αποδεικνύεται πως είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης...

Οταν πριν από λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διεμήνυε για το σκάνδαλο των υποκλοπών μετά και τη γνωμοδότηση Ντογιάκου ότι «το θέμα δεν θεωρείται λήξαν», ήταν αναμενόμενο η υπόθεση να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην κλήση του και τις νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για 20 επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις μέσω Predator να δημιουργούν όχι απλά νέα τροπή στα μέχρι στιγμής δεδομένα, αλλά... να λειτουργούν ως big bang ενόψει και της προεκλογικής περιόδου. Στην Κουμουνδούρου πάντως σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να συνεχιστεί το στενό «μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση.
Κομματική πηγή, σχολιάζοντας τη στάση του πρωθυπουργού και τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από τη δυσώδη υπόθεση των παρακολουθήσεων, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό σε αποδρομή». Δεν είναι, έτσι κι αλλιώς, τυχαία η φράση περί «δημοκρατικής εκτροπής», με την αξιωματική αντιπολίτευση να «διαβάζει» ότι η στρατηγική της κυβέρνησης βασίζεται στη φίμωση, τη συγκάλυψη και την υπονόμευση οποιασδήποτε προσπάθειας να αποκαλυφθεί το πραγματικό περιεχόμενο των γεγονότων. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι πλέον κανένας κυβερνητικός αντιπερισπασμός δεν πρόκειται να μπλοκάρει την αλήθεια.

«Δεν μπορεί να πηγαίνουμε πια από ψέμα σε ψέμα»

Η ώρα της αλήθειας λοιπόν έφτασε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με την υπόθεση να έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν αυτοτελώς οι παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κρατικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων με τη βούλα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Από την άλλη, επιχειρείται μία εκτεταμένη επιχείρηση συγκάλυψης «με υπογραφή Μητσοτάκη».

Koρυφαίο στέλεχος της ηγεσίας του κόμματος, που κλήθηκε να σχολιάσει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη μη αποδοχή εκ μέρους της πλειοψηφίας της Ν.Δ. του αιτήματος του Χρήστου Ράμμου να παρευρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ανέφερε τα εξής: Πρώτον, η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας οφείλει πρώτη να καλέσει τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής στη Βουλή, αφήνοντας τις υπεκφυγές. Δεύτερον, τα τελευταία γεγονότα και με βάση τις αποκαλύψεις για τους 20 στόχους του Predator αποδεικνύουν ότι «το ρυπαρό δίκτυο είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».


«Δεν μπορεί να πηγαίνουμε πια από ψέμα σε ψέμα». Με αυτή τη φράση εξηγούν ότι φτάνει η στιγμή που θα λογοδοτήσουν ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να έχει πρόσβαση ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλες τις εισαγγελικές διατάξεις που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα του δημόσιου βίου και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία. Βέβαια, «η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θέλει τη θεσμική ενημέρωση της Βουλής από τον κ. Ράμμο», ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να ενημερώσει και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα στοιχεία της έρευνας.

Με δεδομένα τα όσα έλαβαν χώρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την «ανοίκεια επίθεση», όπως τη χαρακτηρίζουν, στην αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου και την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Έθεσε επί τάπητος τρία βασικά θέματα. Χαρακτήρισε ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας την ανταπόκριση της Βουλής στο αίτημα Ράμμου, τονίζοντας βέβαια ότι η κλήση του θα έπρεπε να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Όπως φάνηκε από την αντίδραση του Κ. Τασούλα αλλά και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών στη συνέχεια, τα όσα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έγιναν δεκτά.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Τούτων δοθέντων, και με δεδομένο πως υπάρχει η εκτίμηση από την Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση στέλνει στις καλένδες την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «ντιλάροντας» ακόμη και στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δύο μέλη της ΑΔΑΕ και να δεθούν τα χέρια του Χρήστου Ράμμου, αναμένεται κλιμάκωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή υπό τον Αλ. Τσίπρα. Πληροφορίες θέλουν εντός των επόμενων ημερών να υπάρξουν νέες θεσμικού τύπου πρωτοβουλίες του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γύρω από την υπόθεση. Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν την ανάγκη παράλληλα με την απαραίτητη «θεσμική σοβαρότητα» να υπάρξουν και ισχυρές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Αναφορικά με τις νέες αποκαλύψεις για τους 20 στόχους του Predator, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της έρευνας καθώς δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα απορρήτου, καθώς πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειας από τη στιγμή που οι παρακολουθήσεις έγιναν μέσω του κακόβουλου λογισμικού. Πρέπει λοιπόν «να μάθει ο ελληνικός λαός ποιος πλήρωσε γι’ αυτούς τους στόχους».

H ΑΥΓΗ