Πόσο θα κρατήσει το πάρτι;...

0


 Το πάρτι άρχισε, το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει και ποιο θα είναι το τέλος του. Λίγη ηρεμία μετά την καταιγίδα δεν ανατρέπει το... σκηνικό της έντονης αβεβαιότητας, παρά τις κάποιες θετικές αναλαμπές που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.

Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προ του πολέμου επίπεδα, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην Ευρώπη για να περάσει τον φετινό χειμώνα. Πολλοί τολμούν να πουν ότι το ενεργειακό παιχνίδι της Μόσχας σε βάρος της Ευρώπης απέτυχε γιατί οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναδεικνύονται στον καλύτερο σύμμαχο. Αυτό αποτυπώνεται τα μέγιστα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, μόνο που η καλή εικόνα μπορεί εύκολα να κρύψει τις απειλές.

Ο πληθωρισμός μπορεί να επέστρεψε σε μονοψήφιο νούμερο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, στο 9,2%, αρκετά χαμηλότερα από το 10,1% και τις προβλέψεις αναλυτών. Πιθανόν να έχει ήδη κορυφωθεί και να μην επιστρέψει ξανά πάνω από το 10%. Ο δομικός πληθωρισμός, ωστόσο, ανέβηκε στο 6,9% από το 6,6%, που καταδεικνύει ότι η γενεσιουργός αιτία έχει μετατοπιστεί από το κόστος ενέργειας και ειδών διατροφής στον κλάδο υπηρεσιών, με τις τιμές να συνεχίζουν να τροφοδοτούνται ανοδικά, εν μέσω εκρηκτικής ζήτησης. Άλλωστε, πολλές από τις τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις που βρίσκονται πίσω από τη μείωση του κόστους ενέργειας θα αποσυρθούν εντός Ιανουαρίου, γι’ αυτό και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει στη συνεδρίαση Δεκεμβρίου της ΕΚΤ ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για νέα έξαρση του πληθωρισμού.

Η αγορά κρατικών ομολόγων που αποτυπώνει τις πληθωριστικές προσδοκίες επιδόθηκε σε ράλι, όμως οι αναλυτές δεν βλέπουν να έχει διάρκεια. Όπως είπε και ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο πληθωρισμός θα μείνει γιατί υπάρχουν πόλεμοι και σωρεία άλλων καταστροφών που θα ταλαιπωρήσουν την παγκόσμια οικονομία...

Εφη Τριήρη

Η Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)