Γιατί διατηρείται και το σενάριο του Μαΐου...

 
Την πλέον κατάλληλη στιγμή για να στηθούν οι πρώτες -και όπως όλα δείχνουν, όχι τελευταίες- κάλπες αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο... οποίος σταθμίζει τα δεδομένα και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά των Κυριακών του Απριλίου και του Μαΐου.  

«Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία, είναι κοινό μυστικό ότι το ρολόι χτυπά ανάποδα, το έχω πει δημόσια, το λέω κατ’ ιδίαν και σε σας -δεν είναι μυστικό- οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές», επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας το κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα.

Οριστική απόφαση, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, ακόμα δεν έχει ληφθεί για τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως, ενώ μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων η εικόνα που εξέπεμπαν Μαξίμου και Πειραιώς αποτύπωνε ως… φαβορί τις δύο Κυριακές πριν από το Πάσχα (2 και 9 Απριλίου), πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την προοπτική του Μαΐου ως αρκετά «αναβαθμισμένη» κατά το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνουν οι θιασώτες αυτής της εκδοχής, την περίοδο εκείνη θα έχει γίνει αισθητή στις τσέπες των εργαζομένων η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και οι άλλες κυβερνητικές παροχές οικονομικής υφής, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν. Επίσης, εφόσον επαληθευθεί ότι οι εκλογές στην Τουρκία γίνουν στις 14 Μαΐου, θεωρείται πιθανόν σχεδόν ταυτόχρονα να γίνουν και οι ελληνικές, με το επιχείρημα ότι τότε φυσιολογικά θα είναι περιορισμένες οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος που θα καλείτο να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Υπάρχουν ακόμα και αυτοί που εξακολουθούν να θεωρούν ότι η απόκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής  βαθμίδας θα μπορέσει να γίνει πριν από τις εκλογές -έστω τις δεύτερες- και προφανώς, όσο αυτές καθυστερούν, τόσο μια τέτοια προοπτική ενισχύεται.

Εξαιρετικά αισιόδοξος

Ανεξαρτήτως τούτου πάντως, είτε Απρίλιος είτε Μάιος είναι ο χρόνος της λαϊκής ετυμηγορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τις κλειστές συσκέψεις, εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. Φέρεται μάλιστα βέβαιος ότι η πρωτιά της ΝΔ είναι μη αναστρέψιμη και ότι τα ποσοστά της θα είναι ακόμη καλύτερα από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (και στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές), με την περίπτωση της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές να είναι -κατά τον ίδιο- πολύ ισχυρή. Αυτό τόνισε και στη χθεσινή του παρέμβαση στην κομματική συνεδρίαση παραπέμποντας στις «μετρήσεις» αλλά και στον «κόσμο» με τον οποίο έρχεται σε επαφή, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την «αλαζονεία και την προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι καλό ότι μπαίνουμε στην καμπάνια με καλό αέρα, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό», ανέφερε, απευθυνόμενος στα γαλάζια στελέχη.

Παρά δε το νέο άνοιγμα που έκανε στο ΠΑΣΟΚ, με φόντο την μετεκλογική συνεργασία στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έχει πάρει την… κατιούσα, σε σημείο που να φλερτάρει ακόμα και με μονοψήφια ποσοστά.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, εξάλλου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ότι η νομοθετική διάταξη που στοχεύει στο μην επιτραπεί η κάθοδος στις προσεχείς εκλογές του  κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, θα έρθει στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά την ενδεχόμενη συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (τα οποία φέρονται να έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά), εκτίμησε ότι «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική, τουλάχιστον σε αυτό»...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr