Το πλυντήριο του θρόνου...


 Επί ημέρες, ως μονοφωνική χορωδία τα ΜΜΕ και ως δεξιοί ψάλτες οι «γαλάζιοι βουλευτές» ξαναγράφουν την Ιστορία, όχι μόνο ανακαινίζοντας την εικόνα του Γκλίξμπουργκ, αλλά και ανακατασκευάζοντας την αφήγηση για μια ολόκληρη εποχή. Οι Παλατιανοί προβλήθηκαν ως θεματοφύλακες του έθνους, της... πατρίδας και των αξιών.

Συνταρακτικά γεγονότα που όχι μόνο καθόρισαν τις μοίρες των γενεών που τα υπέστησαν, αλλά άφησαν τραύματα στο σώμα της Δημοκρατίας, που πονάνε μέχρι και σήμερα, δε «χώρεσαν» στις νεκρολογίες τους. Και, φυσικά, η παρασιτική σχέση της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας με τον λαό, τον οποίο απομυζούσε συστηματικά, δεν θα μπορούσε να χαλάσει ένα λαμπερό παραμύθι γεμάτο πάθη, έρωτες, τιάρες και ανάκτορα.

Η αντιμετώπιση της μοναρχίας ως τηλενουβέλας την αφυδατώνει από το πολιτικό, ιδεολογικό και ταξικό πρόσημό της. Την καθιστά θέαμα, αμφιβόλου μεν αισθητικής, αλλά εύκολης κατανάλωσης. Κι όταν η πολιτική -που προκάλεσε αληθινή κοινωνική οδύνη και αμέτρητα πραγματικά θύματα επί δεκαετίες- γίνεται θέαμα χωρίς αιχμές, χωρίς γωνίες, χωρίς τις σκιές, μονάχα χρυσοποίκιλτες αποχρώσεις, δεδικαίωνται όλοι όσοι ενεπλάκησαν και ουχί μόνον ο κεκοιμημένος έκπτωτος.

«Υβριδική κηδεία» αποκάλεσαν στους τηλεάμβωνες το θέαμα που παρακολουθήσαμε χτες - όχι μόνο με την ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά με τις ευλογίες του. Με δημόσιο χρήμα, στην καρδιά της Αθήνας, σε ζωντανή μετάδοση από τη δημόσια τηλεόραση, η κηδεία του έκπτωτου μόνο «ιδιωτικό γεγονός» δεν ήταν. Ήταν ένα πολιτικό γεγονός που σαφέστατα δε δικαιώνει όσους έχουν ακόμα φαντασιώσεις με τον θρόνο, αλλά αποκάλυψε πλήρως τις προθέσεις, τις διαθέσεις και τα όρια της κυβέρνησης.

Η δράκα Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός και το απέδειξε για άλλη μία φορά, παίζοντας με τη Δημοκρατία, την Ιστορία και τη νοημοσύνη μας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μία υπουργός, ένας πρώην πρωθυπουργός και βουλευτές βρέθηκαν σε μια τελετή που προσέβαλε βαθύτατα τους πολίτες. Εν ολίγοις, με τη βαθιά τους υπόκλιση στη βασιλεία, έδειξαν τα οπίσθιά τους στη Δημοκρατία.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, ο λαός έχει ήδη κρίνει αμετάκλητα τον Κωνσταντίνο Γκλίξμπουργκ. Και πολύ σύντομα θα κληθεί να κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αυλικούς του...

efsyn.gr