Βυθίζεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών ο Μητσοτάκης...


 Πόλεμος με Μαρινάκη, αγωνία για Σαμαρά...

Ολο και σε δεινότερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια δημιούργησε ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας, το κατ’ ευφημισμόν «επιτελικό κράτος» του οποίου η συνοχή πλέον έχει εμφανώς διαρραγεί. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών -το... οποίο το μέγαρο Μαξίμου ήθελε διακαώς να εξαφανίσει από την επικαιρότητα, αλλά αυτό και διάπλατα ανοιχτό παραμένει και αναζωπυρώνεται διαρκώς-, ο πρωθυπουργός είναι ακόμα πιο εκτεθειμένος και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και βάλλεται πανταχόθεν, έχοντας πια πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Πέραν της σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης, έχει τη μεγάλη πίεση που δέχεται από την Ευρώπη και από το συνεχιζόμενο μπαράζ επικριτικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Εχει ακόμα το εσωκομματικό μέτωπο, που παραμένει επίσης ανοιχτό, ειδικά μετά την πολιτική ομπρέλα που έχει δώσει στις εσωκομματικές αντιδράσεις η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη στις υποκλοπές. Επιπλέον τον αναβρασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ενέτεινε και το σκάνδαλο Πάτση, που ενόχλησε πολλά στελέχη.

Ο πόλεμος με Μαρινάκη

Αλλά πλέον ο κ. Μητσοτάκης δέχεται ευθεία αμφισβήτηση ακόμα και μέσα από το δικό του σύστημα εξουσίας, με ασφαλώς χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ίδιου και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ως γνωστόν η σύγκρουση αυτή ξεκίνησε να γίνεται ορατή σε δημόσια θέα στα τέλη Οκτωβρίου με τη στροφή 180 μοιρών του Συγκροτήματος Μαρινάκη που έπαψε να λέει «υποκλοπές τέλος», βάζοντας στο επίκεντρο της υπόθεσης του Predator τον μέχρι πρότινος στενότερο πρωθυπουργικό συνεργάτη και ανιψιό Γρηγόρη Δημητριάδη. Παρεμπιπτόντως η αναγκαστική αποπομπή από τον Κυρ. Μητσοτάκη του κ. Δημητριάδη, δηλαδή του νο2 του «επιτελικού κράτους» στον οποίο επιχειρήθηκε να μετατεθεί η πρωθυπουργική ευθύνη για τις υποκλοπές, σηματοδότησε με κρότο και την κατάρρευση των μύθων που επί τρία χρόνια το Μαξίμου έπλαθε γύρω από το περιβόητο «επιτελικό κράτος». Αλλά ο πόλεμος Μητσοτάκη - Μαρινάκη, ο οποίος κορυφώθηκε στην αρχή της εβδομάδας φτάνοντας στο πρωτοσέλιδο των «Νέων» που καταλόγιζε στον πρωθυπουργό «αδυναμία και ανικανότητα», -ένας πόλεμος που μόνο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του γνωρίζουν τι κρύβει από πίσω- ασφαλώς έχει δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό ρήγμα μέσα στο μητσοτακικό σύστημα εξουσίας.


Μέσα σε αυτό το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί πολύ μεγάλος αναβρασμός. «Γαλάζια» στελέχη βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων και περιμένουν να δουν τι άλλες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ βλέπουν ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με υποθέσεις τύπου Πάτση αλλά και με το ζήτημα της ακρίβειας, δημιουργούν μια πολύ διαβρωτική για την κυβέρνηση διαδικασία όσο προχωράμε προς τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών συνεχίζονται. Μια τέτοια εκτίμηση που κάποιοι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κάνουν μιλά για στήσιμο της πρώτης κάλπης στις 2 Απριλίου και της δεύτερης (στην οποία το Μαξίμου προσβλέπει ελλείψει δυνητικού κυβερνητικού εταίρου) στις 30 Απριλίου. Σενάριο που λαμβάνει υπόψη ότι το Πάσχα πέφτει στο ενδιάμεσο (Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου), ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια ξεκινούν 1η και 2 Ιουνίου.

Και βέβαια όσον αφορά τα εσωκομματικά της Ν.Δ. τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει τοποθετηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών κρατώντας στάση αποστασιοποίησης. Τώρα όμως υπάρχει μια ανακοινωμένη δημόσια εμφάνισή του στις 7 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το ομώνυμο νεοσύστατο ίδρυμα του κ. Σαμαρά, πραγματοποιεί εκείνη την ημέρα, στις 19.00 στο θέατρο «Παλλάς», εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Και παρότι καλά ενημερωμένες πηγές λένε ότι η εκδήλωση αυτή είχε προετοιμαστεί πριν από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για τις παρακολουθήσεις πολλών -πολιτικών και μη- προσώπων, μέσα στα οποία και ο κ. Σαμαράς, βέβαιο είναι ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα έχει αναφορές σε όλη την επικαιρότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ερώτημα μένει αν θα υπάρξει αναφορά και στις υποκλοπές, κάτι που βέβαια είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να αποφύγει εφόσον το θέμα συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Ερώτημα όμως μένει και το τι θα πει εφόσον τοποθετηθεί, με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αυτή τη στιγμή εμφανίζεται από τη μία να μη θέλει να χτυπήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη για αυτό το θέμα, των παρακολουθήσεων -επιλέγοντας να του ρίχνει βολές για θέματα της γνωστής δικής του ατζέντας, όπως λ.χ. τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής-, αλλά από την άλλη δεν θέλει και να τον πάρει ο πρωθυπουργός μαζί του βουλιάζοντας στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και υπάρχει και ακόμα ένας παράγοντας που προφανώς, μεταξύ άλλων, παίζει ρόλο στη στάση του. Οτι ο κ. Σαμαράς θέλει να εμφανίζεται ως ο τρίτος πόλος μέσα στο κόμμα και άρα να μην ταυτίζεται με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει πάρει πολύ καθαρή θέση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη καταρρίπτοντας την πρωθυπουργική γραμμή στο ζήτημα των υποκλοπών.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr