Φρουρός της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο πουλούσε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία...


Φρουρός ασφαλείας που εργαζόταν για τη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο ομολόγησε την ενοχή του για τη διαβίβαση μυστικών πληροφοριών σε Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο. 

Ο 58χρονος David Smith βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με... 14ετή φυλάκιση, μετά την ομολογία της ενοχής του στην υπόθεση κατασκοπείας. Φαίνεται ότι έδινε υλικό στον Ρώσο αξιωματούχο από τον Μάιο του 2020 έως τον Αύγουστο του επόμενου έτους. 

Ο Βρετανός φρουρός συνελήφθη σε μια μυστική επιχείρηση και εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γερμανία τον Απρίλιο για να διωχθεί. Δήλωσε ένοχος σε οκτώ κατηγορίες, ενώ μια ένατη αποσύρθηκε - δεν έχει γνωστοποιηθεί περί τίνος επρόκειτο. 

Κοινή έρευνα των γερμανικών και βρετανικών Υπηρεσιών Ασφαλείας - με τη συμμετοχή της MI5 - που διήρκεσε μήνες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πωλούσε πληροφορίες στη Ρωσία.

 
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Smith έδωσε στον στρατηγό Sergey Chukhurov, τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο, τις ταυτότητες, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου διαφόρων Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων.

Η έφοδος της αστυνομίας στο διαμέρισμα του Smith αποκάλυψε ότι είχε τραβήξει φωτογραφίες από τις κάρτες ασφαλείας του προσωπικού, τα οργανογράμματα, τις αφίσες και τους πίνακες στην πρεσβεία και είχε γυρίσει ένα βίντεο που αποκάλυπτε μέρος της διαρρύθμισης του κτηρίου.

Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν, επίσης, email και έγγραφα με την ένδειξη «απόρρητο» - προφανώς ετοιμαζόταν για να τα διαβιβάσει στις ρωσικές επαφές του - και 800 ευρώ σε μετρητά. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο τρόπος ζωής του Smith δεν ανταποκρινόταν στα εισοδήματά του. 

Ο Smith εργαζόταν στην πρεσβεία του Βερολίνου για περίπου οκτώ χρόνια. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, είχε απογοητευτεί από τη Δύση και είχε γίνει υποστηρικτής της Ρωσίας. Στο διαμέρισμά του στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο, η αστυνομία βρήκε μια ρωσική σημαία στη γωνία του σαλονιού, ένα έμβλημα του ρωσικού ναυτικού στον τοίχο και ένα σοβιετικό στρατιωτικό καπέλο με το έμβλημα του σφυριού και του δρεπάνου.

Ο δικηγόρος του επεσήμανε πως οι πράξεις του δείχνουν πως ήταν ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος, όχι κατάσκοπος. Οι εισαγγελείς, ωστόσο, υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά αν ήταν δυσαρεστημένος από τη δουλειά του. «Εάν ο κ. Smith ήθελε απλώς να ξεσπάσει και να εκφράσει την απογοήτευσή του, θα μπορούσε να είχε δώσει διαφορετικές πληροφορίες» αναφέρθηκε. 

Το δικαστήριο για την υπόθεση αναμένεται τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους και ως τότε ο 58χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση. 

Με πληροφορίες από Guardian