Τουρκία: Χρησιμοποιεί τη συμφωνία με τη Λιβύη για στρατιωτική κρίση

 
Πίσω από τις υπογραφές κρύβονται οι προθέσεις της Άγκυρας για πρόκληση «θερμού» επεισοδίου, είτε στην περιοχή Ρόδου - Καστελόριζου, είτε σε περιοχές νότια των ανατολικών ακτών της Κρήτης

Η νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, σε περιοχή από τις ακτές της Ρόδου μέχρι νότια της Γαύδου, είναι το αποτέλεσμα και η συνέχεια των πολιτικών παραχωρήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2020 προς την Τουρκία, όταν ατύπως παραχώρησε στην Τουρκία τις διεκδικήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ από τον 28ο μέχρι τον 30ό μεσημβρινό.

Από την Κύρα Αδάμ

Η κυβέρνηση επισήμως ενημέρωσε την Τουρκία και διεθνώς ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα σε διμερές και διεθνές επίπεδο, αν η Αγκυρα αρχίσει έρευνες στην επικαλυπτόμενη περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής και της τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Πίσω από τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία κρύβονται οι προθέσεις της Τουρκίας για πρόκληση ελληνοτουρκικού επεισοδίου, είτε στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου είτε σε περιοχές νότια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Αγκυρα, παρουσία της μισής κυβέρνησης (υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου, αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του προσωπικού συμβούλου του Ερντογάν), υπέγραψε στην Τρίπολη της Λιβύης με την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας συμφωνία συνεργασίας, με την οποία εξουσιοδοτείται η Τουρκία για λογαριασμό της Λιβύης να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις και ενδεχομένως εξορύξεις υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα ευθύνης και αρμοδιότητάς τους. Στη σχετική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας και εξουσιοδοτούνται αμφότερες για έρευνες στις περιοχές ευθύνης και αρμοδιοτήτων τους».

Τούτο σημαίνει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να ελέγξει τους υδρογονάνθρακες σε μια τεράστια περιοχή, από τον 30ό μεσημβρινό και δυτικά, από τα ανατολικά παράλια της Ρόδου μέχρι το ύψος της Γαύδου και δυτικότερα. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και ολόκληρη την ΑΟΖ της Λιβύης, με βάση τις συντεταγμένες της λιβυκής ΑΟΖ που κατέθεσε επισήμως ως διεκδίκηση η Λιβύη μόλις στις 4 Οκτωβρίου 2022 στον ΟΗΕ.

Περιλαμβάνει όμως και μεγάλη τμήματα μη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ, από τον 30ό μεσημβρινό και δυτικά, και ολόκληρες τις νότιες ακτές της Κρήτης, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και όλες οι προηγούμενες) να αρνείται πεισματικά να ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ και να καταθέσει συντεταγμένες για τις ελληνικές διεκδικήσεις επί της ΑΟΖ των περιοχών αυτών. Επιπροσθέτως, έχουν αρνηθεί πεισματικά να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο.

https://www.newsbreak.gr/politiki/383073/toyrkia-chrisimopoiei-symfonia-livyi-stratiotiki-krisi/