Βρετανία: Δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά - Στο 80% οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Οκτώβριο


 Αντιμέτωπα με νέες τρομακτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος έως και 80% αναμένεται να βρεθούν από τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλματώδης άνοδος στο κόστος αποδίδεται στην επικείμενη αύξηση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή (Ofgem) του ορίου που οι προμηθευτές ρεύματος θα μπορούν να χρεώνουν τους καταναλωτές, εν μέσω και της εκτόξευσης των τιμών της χονδρικής.

Αυτό επισημαίνει πρόσφατη εκτίμηση από την εταιρεία Auxilion, ενώ ταυτόχρονα, η Ofgem δεν έχει πλέον χρονικό περιθώριο να υπολογίσει ποιο θα είναι το ανώτατο όριο. Ο μέσος λογαριασμός πιθανότατα θα προσεγγίσει τις 3.600 στερλίνες (4.292 δολ.) ανά έτος όταν θα ανακοινωθεί το νέο επίπεδο τιμών την επόμενη εβδομάδα για την τρίμηνη περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο, από 1.971 στερλίνες προηγουμένως.

Το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου ήταν ο βασικός καταλύτης για την αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών, με τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 15% μόνο την τρέχουσα εβδομάδα.

Μάλιστα, οι τιμές πλέον είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με περαιτέρω αυξήσεις στους λογαριασμούς να είναι ορατές και για το επόμενο έτος, όσο η ενεργειακή κρίση βαθαίνει.

Οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας πίεσαν την κυβέρνηση να παράσχει επιπλέον μέτρα στήριξης προς τους καταναλωτές που καλούνται να πληρώσουν τους ήδη «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, τη στιγμή που η χώρα βλέπει τις τιμές των καυσίμων αλλά και των τροφίμων να «σκαρφαλώνουν».

Η νέα ιλιγγιώδης αύξηση του Οκτωβρίου θα έλθει λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού, είτε από την Λιζ Τρας είτε από τον Ρίσι Σουνάκ, που θα κληθεί να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση.

insider.gr