Ο ολιγάρχης πίσω από το Αζόφ! Το μυστικό που μόνο ο... Ζελένσκι γνωρίζει


 Κάποτε υπήρχε ένα δημοφιλές αστείο: «Ο Ρινάτ Αχμέτοφ πουλά μια επιχείρηση. Η επιχείρηση πωλείται μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας»

Αυτές τις μέρες, καθώς η Μαριούπολη αρχίζει να ζει μια ειρηνική ζωή, ακούγεται το ερώτημα τι συνέβη πριν και γιατί η Ουκρανία κατέστρεψε αυτή την πόλη. Πώς έγινε και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό; Από ποιον και πώς εξοπλίστηκε το Azov;

Ο Όλεγκ Οντνοροζένκο (Oleg Odnorozhenko), ένας από τους ιδρυτές του Αζόφ, είπε πριν από ένα χρόνο σε μια συνέντευξη σε ένα από τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια:

«Όντας ήδη βουλευτής του λαού, ο πρώην επικεφαλής του Αζόφ, Αντρίι Μπιλέτσκι, υπέβαλε επίσημο αίτημα να φυλάξει το σύνταγμα του Αζόφ τα λεγόμενα στρατηγικά αντικείμενα»....

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα αντικείμενα αποδείχθηκαν ότι ήταν επιχειρήσεις που ανήκουν στον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ουκρανία, τον Ρινάτ Αχμέτοφ (Rinat Akhmetov).

«Η τιμή έκδοσης είναι 600.000 $. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σίγουρα μια πολιτική συνιστώσα εδώ. Εάν ο Αχμέτοφ πληρώσει τόσο τεράστιο χρηματικό ποσό, προφανώς, αναμένει να λάβει όχι μόνο προστασία, αλλά και την αντίστοιχη ισχύουσα υποστήριξη του Αζόφ», είπε ο Οντνοροζένκο.

Ο ίδιος ο Οντνοροζένκο, πρώην διοικητής του Αζόφ, πίστευε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το Αζόφ είχε μετατραπεί σε «μηχανή για να βγάζει χρήματα, να εκβιάζει και να προστατεύει τις επιχειρήσεις των άλλων».

Η Μαριούπολη είναι η «πόλη του Αχμέτοφ», εδώ βρίσκονται δύο από τα μεγαλύτερα σοβιετικά εργοστάσια, τα οποία αργότερα έγιναν ιδιοκτησία του Ρινάτ Λεονίντοβιτς (Rinat Leonidovich), του πιο διάσημου ολιγάρχη στην Ουκρανία. Αυτή είναι η βάση της αυτοκρατορίας του - το Azovstal και το εργοστάσιο Ilyich, το οποίο, ως μέρος του Metinvest του Αχμέτοφ, ονομαζόταν Ilyich-Stal.

Τα εργοστάσια της Μαριούπολης αντιπροσωπεύουν περίπου το 30-40% της χαλυβουργίας της Ουκρανίας. Και είναι πολύ πιθανό να παρέχουν το 80-90% των κερδών της τεράστιας αυτοκρατορίας του Αχμέτοφ. Είναι σαφές ότι οι δύο σοβιετικοί γίγαντες του χάλυβα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της τεράστιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Αχμέτοφ.

Δεν είναι περίεργο που λέγεται παντού ότι η εταιρεία Metinvest, η οποία περιλαμβάνει και τα δύο εργοστάσια στη Μαριούπολη, είναι ένας κάθετα ολοκληρωμένος όμιλος εταιρειών.

Δηλαδή, ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής, από την εξόρυξη μεταλλευμάτων μέχρι την τήξη χάλυβα και την παράδοση των τελικών προϊόντων στους καταναλωτές, πραγματοποιείται στη Metinvest. Για να το κάνει αυτό, ο Αχμέτοφ απέκτησε πρώτα GOKs που εξάγουν μετάλλευμα, στη συνέχεια με γάντζο ή με κομπίνα απέκτησε το Azovstal και το εργοστάσιο Ilyich.

Μετά έχτισε ή αγόρασε εργοστάσια στην Ευρώπη. Οι πλάκες προμηθεύονταν σε εργοστάσια στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Αγγλία από τη Μαριούπολη. Αυτό επέτρεψε να γίνουν τα προϊόντα "ευρωπαϊκά". Λόγω του γεγονότος ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη καταβολής δασμού, τα προϊόντα της Metinvest ήταν φθηνότερα στην ευρωπαϊκή αγορά από, για παράδειγμα, τα ρωσικά. Επομένως, η απώλεια του Azovstal και του εργοστασίου Ilyich δεν είναι απλώς η απώλεια των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων, αλλά η καταστροφή ολόκληρης της αλυσίδας.

Η Metinvest διαβεβαιώνει ότι τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη σύντομα θα φορτωθούν με προμήθειες από την Κίνα και τη Βραζιλία. Αλλά αυτό, φυσικά, δεν είναι το ποσοστό απόδοσης που έχει συνηθίσει ο Αχμέτοφ. Βολικά εργοστάσια στη Μαριούπολη, τα οποία κατασκευάστηκαν ειδικά στην ΕΣΣΔ κοντά στο λιμάνι, φθηνό εργατικό δυναμικό, φθηνό μετάλλευμα, δυνατότητα εξοικονόμησης περιβαλλοντικής προστασίας. Η ικανότητα ρύθμισης νόμων, δασμών, ποσοστώσεων, φόρων (για αυτό, ο Αχμέτοφ είχε πάντα αρκετούς λομπίστες - βουλευτές στη Ράντα). Ευκαιρία να επιτευχθεί φθηνή μεταφορά με τους ουκρανικούς σιδηροδρόμους.

Και τώρα, όλο αυτό το σχήμα, που διορθώθηκε και αναπτύχθηκε με τα χρόνια, κατέρρευσε. Αυτό δεν είναι μόνο η κατάρρευση του Azovstal, σημαίνει το τέλος ολόκληρης της αυτοκρατορίας της Metinvest. Και οι βουλευτές στη Ράντα δεν χρειάζονται πλέον πραγματικά. Ο Ντμίτρι Γκόρντον και ο Εβγκένι Κομαρόφσκι, που συναντήθηκαν προκλητικά με τον Αχμέτοφ στη Λιθουανία το περασμένο φθινόπωρο, πιθανότατα θα λάβουν επίσης λιγότερο από το «ποσοστό κέρδους» τους από τον Ρινάτ Λεονίντοβιτς.

Δεν κατέρρευσε το Azovstal ή η Metinvest, αλλά ολόκληρη η τεράστια αυτοκρατορία, η οποία, εκτός από την παραγωγή, περιλαμβάνει μια ισχυρή δεξαμενή βουλευτών, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρουσιαστών, τηλεοπτικών καναλιών και «αρχηγών κοινής γνώμης».

Ήδη το 2014, υπήρξαν προτάσεις ότι η Μαριούπολη καταλήφθηκε από τον Αζόφ για τον Αχμέτοφ. Τι συνέβη το 2022; Σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές, το «ηρωικό Azov» έτρεξε να κρυφτεί κάτω από το Azovstal, όταν ήταν ακόμα δυνατό να ξεφύγει από την περικύκλωση και να υποχωρήσει. Ως αποτέλεσμα, το εργοστάσιο καταστράφηκε, αν και ο Αχμέτοφ, προφανώς, έκανε απελπισμένα βήματα, εμπλέκοντας ακόμη και τον Πάπα στην επιχείρηση «σωτηρία του Αζόφ».

Το 2022, τον Φεβρουάριο, έγινε μια περίεργη φασαρία στην κορυφή της ολιγαρχικής-πολιτικής κοινωνίας της Ουκρανίας. Ο Αχμέτοφ, όπως και οι υπόλοιποι ολιγάρχες της Ουκρανίας, εγκατέλειψε τη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι δηλώνει δημόσια ότι οι ολιγάρχες πρέπει να επιστρέψουν, «να δείξουν πατριωτισμό».

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Αχμέτοφ φτάνει στην Ουκρανία και την ίδια μέρα συναντά τον Ζελένσκι στη Μαριούπολη. Μετά από αυτό, αναχωρεί ξανά στο εξωτερικό, «για να κάνει συνομιλίες στη Γενεύη και στο Λονδίνο». Μετά από αυτό, πετάει πίσω στην Ουκρανία στις 23 Φεβρουαρίου. Υπάρχει μια "συνάντηση ολιγαρχών" με τους Ζελένσκι, Πιντσούκ, Αχμέτοφ και συμμετείχαν άλλοι 50 εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών. Εκτός από τον... Ιγκόρ Βαλερίεβιτς Κολομοΐσκι (Igor Valeryevich Kolomoisky), ο οποίος την ίδια μέρα αποκάλυψε ότι είχε κορονοϊό.

Η περαιτέρω τοποθεσία του Αχμέτοφ και του Νοβίνσκι, ισχυρίζονται, είναι η Ουκρανία. Ίσως οι ολιγάρχες να κλήθηκαν στην Ουκρανία ακριβώς με σκοπό να «παραμείνουν στη ζώνη πρόσβασης». Ο Ποροσένκο βρίσκεται επίσης στην Ουκρανία. Ο Κολομοΐσκι, φυσικά, είναι εδώ, δεν έχει πού να πάει καθόλου - λόγω εντάλματος σύλληψής του που εκδόθηκε για αυτόν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Kyiv Post, η Νατάλια Γιεμτσένκο (Natalia Yemchenko), διευθύντρια επικοινωνίας της SCM, λέει ότι μόνο 156 άτομα κατάφεραν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη. Στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν τρόφιμα, νερό και γεννήτριες στα καταφύγια Azovstal. «Από το 2014, έχουμε αρχίσει να αποκαθιστούμε καταφύγια βομβών. Η SCM δημιούργησε την υποδομή έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περνούν εβδομάδες στα κελάρια του Azovstal».

Όλα αυτά ακούγονται πολύ περίεργα. Ετοιμάζετε καταφύγια και δημιουργείτε υποδομές εδώ και 8 χρόνια; Μήπως υπήρχαν κάποιοι άλλοι στόχοι εκτός από το «καταφύγιο για τους εργάτες του εργοστασίου»; Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι υπήρχε μια μυστική φυλακή SBU στο Azovstal, παρόμοια με τη διάσημη «Βιβλιοθήκη» στο αεροδρόμιο της Μαριούπολης. Ή μια μυστική εγκατάσταση που ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Μία από τις εκδοχές είναι ότι υπήρχε ένα μυστικό βιολογικό εργαστήριο στο μπουντρούμι του Azovstal, όπου γίνονταν πειράματα σε ζωντανούς ανθρώπους και δημιουργήθηκαν βιολογικά όπλα. Και μάλιστα υποτίθεται ότι αυτό το εργαστήριο σχετίζεται άμεσα με την εταιρεία Metabiota που σχετίζεται με τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του Προέδρου των ΗΠΑ.

Αυτό, φυσικά, ονομάζεται γελοία εικασία στον δυτικό Τύπο. Αλλά υπήρχε κάτι στη Μαριούπολη που έφερε εκεί τον Ζελένσκι και τον Αχμέτοφ στα μέσα Φεβρουαρίου; Ναι, υπάρχουν πολλές παραξενιές. Κάποτε, και ίσως ακόμη και πολύ σύντομα, θα γίνει γνωστό γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας έσπευσαν επειγόντως στη Μαριούπολη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των ετών από το 2019 έως το 2022 (η εκτίμηση δημοσιεύεται στις αρχές Ιανουαρίου κάθε έτους), η περιουσία του Αχμέτοφ αυξήθηκε: 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και τέλος 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2022.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Forbes για την αξία των περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια κατάσταση. Δισεκατομμύρια έρχονται και φεύγουν ανάλογα με την τιμή, για παράδειγμα, σιδηρομεταλλεύματος ή χάλυβα που πωλείται στις παγκόσμιες αγορές. Σήμερα, το «κόστος της αυτοκρατορίας» του Αχμέτοφ ανέρχεται στα 4,7 δισεκατομμύρια.

Πριν από λίγο καιρό, ο Αχμέτοφ ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τη Ρωσία για 17-20 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για δύο εργοστάσια στη Μαριούπολη. Δηλαδή, διπλάσια από ό,τι άξιζε ολόκληρη η «αυτοκρατορία» του στην κορύφωση των τιμών του μεταλλεύματος. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ζελένσκι ισχυρίζεται ότι ολόκληρη η ουκρανική οικονομία έχει υποστεί ζημιά ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Forbes Ukraine υπολογίζει τις απώλειες όλων των Ουκρανών ολιγαρχών σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ναι, οι κύριες απώλειες μεταξύ των ολιγαρχών της Ουκρανίας είναι αυτές του Αχμέτοφ και του συντρόφου του Νοβίνσκι. 

Γιατί ο Αχμέτοφ κατονομάζει ένα ποσό που είναι διπλάσιο από την αξία όλων των περιουσιακών του στοιχείων; Ναι, μπορείτε να ονομάσετε οποιοδήποτε ποσό, δεν υπάρχει όριο στη φαντασία.

Αλλά υπάρχει ένα άλλο ενδιαφέρον ερώτημα - με πόσο και πώς απέκτησε ο Αχμέτοφ τα πρώην σοβιετικά γιγάντια εργοστάσια; Αυτές οι ιστορίες είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες και ασαφείς. Τα εργοστάσια μετατράπηκαν σε μετοχικές εταιρίες, μετά υπήρχε μια επιπλέον έκδοση μετοχών, ξανά και ξανά. Ως αποτέλεσμα, το εργοστάσιο Ilyich Mariupol, για παράδειγμα, αγοράστηκε από τον Αχμέτοφ για 239 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα το 2009-2010. Με τη συναλλαγματική ισοτιμία "δολαρίου στα 8" το κόστος της αγοράς, αποδεικνύεται, είναι περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διάσημος, θρυλικός διευθυντής του εργοστασίου, Βλαντιμίρ Μπόικο, αντιστάθηκε μέχρι το τέλος, έγραψε επιστολές στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, αλλά τίποτα δεν βοήθησε. Ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μια καταδρομική επίθεση. Οι μετοχές του εργοστασίου κατασχέθηκαν και εξαγοράστηκαν δια της βίας από τέσσερις κυπριακές offshore εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα, ο Μπόικο έκανε μια συμφωνία. Ήταν επίσης το γεγονός ότι όλοι οι παραγωγοί μεταλλευμάτων στην Ουκρανία ήταν ήδη «υπό τον Αχμέτοφ», το εργοστάσιο δεν έλαβε πρώτες ύλες. Έφτασε στο σημείο ότι το μετάλλευμα αγοράστηκε στο Αλτάι. Υπό την απειλή να σταματήσει το εργοστάσιο, ο Βλαντιμίρ Μπόικο αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε μια εξαγορά.

Κάποτε υπήρχε ένα δημοφιλές αστείο: «Ο Ρινάτ Αχμέτοφ πουλά μια επιχείρηση. Η επιχείρηση πωλείται μαζί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας».

pentapostagma.gr