Το καλό και το κακό σενάριο...


 Στο κόκκινο η αγορά ενέργειας και στην Ελλάδα, λόγω των έργων συντήρησης -προγραμματισμένων όπως λέγεται- στον Turk Stream, μέσω του οποίου η νοτιοανατολική... Ευρώπη προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο.

Μετά την εμπλοκή στον Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει στην κεντρική Ευρώπη φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σειρά έχει ο Turk Stream, ο οποίος θα συντηρείται από σήμερα και έως τις 27 του μηνός. Στο μεσοδιάστημα διακόπτεται η ροή φυσικού αερίου κι η Ελλάδα θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες καταναλώνοντας από τα αποθέματά της. Το ενεργειακό σύστημα της χώρας προφανώς και βρίσκεται σε συναγερμό, όχι για τη διαχείριση του κρίσιμου αυτού διαστήματος, διότι και αποθέματα υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το πρόβλημα έγκειται στη Ρωσία, που μετά την εισβολή της στην Ουκρανία δείχνει να είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές αψυχολόγητη.

Παίζει πλέον το βασικό «χαρτί» της έναντι της Δύσης, που δεν είναι άλλο από τις ροές φυσικού αερίου. Κάθε μέρα επιφυλάσσει και από μια δυσάρεστη έκπληξη στην Ευρώπη, έχοντας μετατρέψει τον επιχειρησιακό πόλεμο στην Ουκρανία σε παγκόσμιο ενεργειακό. Μετέφερε δηλαδή το πεδίο των... μαχών σε «περιοχή» την οποία γνωρίζει και ελέγχει καλύτερα απ’ όλους.

Στην Ελλάδα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης της κρίσης και εξοικονόμησης υψηλών αποθεμάτων ενέργειας. Διότι στο καλό σενάριο 27 του μηνός η Gazprom θα φροντίσει να επιστρέψει η χώρα σε ενεργειακή κανονικότητα, στο κακό θα θέσει θέμα παράτασης... των έργων συντήρησης και σε αυτή την απευκταία περίπτωση ο συναγερμός θα είναι γενικός για την οικονομία και την κοινωνία...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική