Ιδιώτες σε ρόλο νομοθέτη!...


 Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία έγιναν σαφή δύο πράγματα: το πρώτο, ότι είχε έρθει στην εξουσία με πρόγραμμα, σχεδιασμό και ορμή· το δεύτερο, ότι θα προωθήσει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το κράτος, το οποίο με έναν ευφάνταστο ευφημισμό βάφτισε «επιτελικό» – για να μη χρησιμοποιήσει τον όρο «νεοφιλελεύθερο», που ασφαλώς θα... φόβιζε τους κεντρώους οι οποίοι μόλις την είχαν ψηφίσει. Και όπως ο πολιτικός επιστήμονας Κύρκος Δοξιάδης έχει γράψει, «νεοφιλελευθερισμός είναι ο καπιταλισμός χωρίς φτιασίδια».

Το «επιτελικό κράτος», το χιμαιρικό σύμβολο της διαφάνειας, της αποτελεσματικής και χρηστής διαχείρισης, προικίστηκε με τον νόμο 4622/2019 με τεράστιες δυνατότητες, νέες υπηρεσίες και προσωπικό, υπερσυγκέντρωσε αρμοδιότητες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικό σύστημα. Ολα αυτά στο όνομα του «λιγότερου κράτους» και, κατά συνέπεια, της λιγότερης ταλαιπωρίας των πολιτών από το αναποτελεσματικό Δημόσιο, το οποίο η κυβέρνηση της Δεξιάς ερχόταν να δαμάσει.

Το αφήγημα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: αφενός, να απομακρύνει τα βλέμματα των πολιτών από τις ορδές μετακλητών που η κυβέρνηση είχε σκοπό να διορίσει και από τις απευθείας αναθέσεις με δημόσιο χρήμα που είχε δρομολογήσει, αφετέρου, να περιστείλει κάθε έννοια δικαιώματος των πολιτών, μετατρέποντας την υγεία και την παιδεία σε εμπορεύματα και ευνοώντας μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Απαξιώνοντας συστηματικά κάθε λειτουργία του Δημοσίου –μέχρι και ελεγκτικούς μηχανισμούς–, μετά θα μπορούσε ευκολότερα να εκχωρήσει τις λειτουργίες του σε ιδιώτες. Τώρα κάνει ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική: εκχωρεί και την πολύ ουσιαστική προετοιμασία του νομοθετικού έργου σε ιδιώτες. Ετσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να οριστικοποιήσει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα, να συντάξει την αιτιολογική έκθεση, να συγκεντρώσει τα σχόλια από τη διαβούλευση.

Η παροχή του συγκεκριμένου έργου θα κοστίσει 74.280,96 ευρώ για έναν χρόνο. Δεν είναι ακριβό το τίμημα, είναι ακριβό το διακύβευμα. Δηλαδή ένας ιδιώτης θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τους δημόσιους υπαλλήλους, αυτούς που αμείβονται από τον δημόσιο κορβανά και έχουν κώδικα που τους δεσμεύει να διαφυλάττουν το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό είναι λοιπόν το «επιτελικό» κατασκεύασμα του Κυρ. Μητσοτάκη: λιγότερο κράτος για τους πολίτες, περισσότερο κράτος για τα συμφέροντα...

efsyn.gr