«Αργό θάνατο» στις τάσεις ετοιμάζει ο Τσίπρας...

0


 «Θα κάνω όργανα χωρίς συσχετισμούς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του και στη χειρότερη περίπτωση επιθυμεί την ανασύνθεση των τάσεων. Στην καλύτερη την αυτοκατάργησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτό, πέρα από τη συνέντευξη σε ενημερωτική ιστοσελίδα, το... τόνισε και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Γραμματείας, αιφνιδιάζοντας για ακόμα μία φορά. Η λογική είναι πως οι ομαδοποιήσεις δεν οδηγούν στην εξωστρέφεια και στερούν πολλά «ντεσιμπέλ» από τη δομική αντιπολίτευση που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το επεισόδιο με τα χταπόδια. Η ενόχληση του Παύλου Πολάκη για τη μη τοποθέτηση ενός «προεδρικού» στελέχους στη θέση του γραμματέα τον οδήγησε να ασκήσει κριτική στην Κ.Ε. ακόμα και για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Μια στήλη για τα ζώα, σύμφωνα με τον Χανιώτη βουλευτή, δεν μπορεί να έχει θέση έστω και για ένα μικρό χτύπημα στην πρώτη σελίδα. Παρά το γεγονός πως το κεντρικό θέμα εκείνο το Σάββατο αφορούσε την «αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ». Ισως τα πράγματα να ήταν πιο απλά αν ο διευθυντής της «Αυγής», Αγγελος Τσέκερης, δεν του απαντούσε, λένε κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου. Ομως οι συγκρούσεις ήταν πάντα στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα του, πως οι τάσεις δεν τον αφορούν, ο πρόεδρος το έδωσε με την πρόταση να αναλάβει η Ράνια Σβίγκου (προερχόμενη από τη μειοψηφία) τη θέση της γραμματέως, αλλά και με τη σύνθεση του «πρωινού καφέ» όπου δεν συμπεριέλαβε κανένα μέλος της «Ομπρέλας». Υπήρξαν, άλλωστε, παράπονα για τη μη τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο όργανο. H μειοψηφία υποστηρίζει πως στάση ουδετερότητας ο πρόεδρος θα έπρεπε να είχε κρατήσει πριν από δύο χρόνια που συγκεκριμένα στελέχη είχαν στοχοποιηθεί ότι υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάκαμψή του.
 ανατροπή στην κοινωνία. Η Ν.Δ. επιστρέφει», τόνισε στέλεχος της «Ομπρέλας» στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Τι έγινε στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας; Το κλίμα ήταν ομολογουμένως πολύ καλό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Η μουρμούρα, όμως, για τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν έλειψε. «Δεν υπάρχει ανατροπή στην κοινωνία. Η Ν.Δ. επιστρέφει», τόνισε στέλεχος της «Ομπρέλας», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προς τον πρόεδρο. «Δεν υπάρχει ανταπόκριση στις δημοσκοπήσεις. Πώς πάμε στις εκλογές;», συμπλήρωσε εκφράζοντας προβληματισμό ότι μπορεί οι συνεδριακές διαδικασίες να ολοκληρώθηκαν και ο Αλέξης Τσίπρας να επιβεβαίωσε την απόλυτη εμπιστοσύνη της βάσης, όμως έπειτα από τρία χρόνια η πρωτιά της γαλάζιας παράταξης υπάρχει κίνδυνος να παγιωθεί.

Αλλο στέλεχος της μειοψηφίας επέμεινε πως δεν έγινε στο σωστό timing η αυτοκριτική, και ότι ακόμα και τώρα είναι ανάγκη να απαντηθούν με θετικό τρόπο τα ζητήματα που ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των μελών του οργάνου υποστήριξε το νέο ξεκίνημα που γίνεται με βάση τις καταστατικές αλλαγές που προώθησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εγκωμιαστικές αναφορές

Μέσα στο πνεύμα της αποκήρυξης των τάσεων, καθόλου τυχαίες δεν ήταν την εβδομάδα που πέρασε οι εγκωμιαστικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην Εφη Αχτσιόγλου και στον Αλέξη Χαρίτση. Δεν είναι μόνο το νεαρό της ηλικίας και το πολιτικό τους έργο που ήθελε να εξάρει. Αλλά κυρίως το γεγονός πως τα εσωκομματικά μαγειρέματα δεν τους απασχόλησαν ποτέ. Ενδεχομένως να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές το επόμενο διάστημα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ίσως επανέλθει στα προηγούμενα καθήκοντά του, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

H ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι η στόχευση του Αλέξη Τσίπρα, με τις περιοδείες του να παίρνουν από εδώ και στο εξής προεκλογικό χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνοντας σε όλες ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία...

Αντώνης Αντζολέτος 

Καθημερινή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)