Η σεζόν της πύρινης καταστροφής άνοιξε και για τα συστημικά ΜΜΕ...

0


 Αντα Ψαρρά


Αλλη μια συνηθισμένη για την Ελλάδα και την πρωτεύουσα καταστροφική καλοκαιριάτικη μέρα, προπομπός της σίγουρης επιτυχίας που προδιαγράφει το πανάκριβο σχέδιο... πυρόσβεσης α λα Μητσοτάκη με τον επικεφαλής κ. Στυλιανίδη που αντικατέστησε τον αποτελεσματικό στις περσινές πυρκαγιές Ν. Χαρδαλιά. Με την ίδια βραχνή φωνή του προκατόχου του, μετά τη δύσκολη χθεσινή ημέρα ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «σαν μια οικογένεια όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη».

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, τόνιζαν οι επιτελείς του ενώ ο εξίσου βραχνιασμένος ήδη από το βράδυ του Σαββάτου Γ. Πατούλης πιπίλιζε τη γνωστή καραμέλα της κλιματικής αλλαγής. Τώρα ποια κλιματική αλλαγή έκαψε ξανά τον περιαστικό ιστό, όταν κάθε χρόνο κάνει ζέστη και μελτέμια το καλοκαίρι, είναι μάλλον άλλης τάξης πρόβλημα! Την άγρια φύση δεν μπορείς να την τιθασεύσεις, σχολίαζε η δημόσια τηλεόραση, ενώ άγνωστο πώς έκρινε ως δύσβατη περιοχή το Πανόραμα Βούλας.

Επιπλέον η ΕΡΤ επέλεξε να αφήσει στο σκοτάδι τους πολίτες το Σάββατο, χωρίς να διακόψει το πρόγραμμά της και χάρη στην άψογη δημοσιογραφική δουλειά των Γαμπρίτσου - Ζούλα οι τηλεθεατές της άκουγαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, μύριζαν τον καπνό και προφανώς νόμιζαν ότι επρόκειτο για υπερπτήσεις του Ερντογάν.

Ισως επειδή έτσι κι αλλιώς οι συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» έχουν διαγραφεί από το σωματείο δεν τους πολυνοιάζει να αποδείξουν ότι προέχει η ενημέρωση κι όχι η διατάραξη της ησυχίας του Μαξίμου. Από την άλλη ο ΣΚΑΪ, παρομοιάζοντας με «μπακλαβά» τον Υμηττό, δικαιολόγησε την εξέλιξη που ενώ όλα πήγαιναν καλά φύσηξε για τρία λεπτά άνεμος 8 Μποφόρ και λίγο τα πράγματα ξέφυγαν, ενώ το ότι μετά δεν υπήρξαν παράπονα αποδεικνύει το πόσο καλά έγιναν όλα. Προφανώς μπακλαβάς ήταν και η Βαρυμπόμπη και όλη η καμένη από πέρσι Αττική, ενώ αντίθετα για τα πέντε λεπτά που φύσηξαν 10 και 11 Μποφόρ στο Μάτι με το τραγικό για όλους μας αποτέλεσμα, έφταιγε ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενα ατελείωτο μπάχαλο» περιέγραφε χθες επί 4 ώρες σε ζωντανό ρεπορτάζ ο δηλωμένος φανατικά αντισυριζαίος, δεξιός δημοσιογράφος Γ. Κακούσης. Προς τιμή του όμως όσοι παρακολούθησαν και το δικό του ρεπορτάζ είχαν πλήρη, ψύχραιμη και σαφή εικόνα για όλα όσα έγιναν, ενώ ο ίδιος αρκετές φορές διαφώνησε με τους διάφορους αιρετούς και μη που έβγαιναν στα τηλέφωνα.

Μια μικρή πυρκαγιά που ξεκίνησε είτε με ευθύνη του Δήμου Γλυφάδας είτε με ευθύνη του ΔΕΔΗΕ για τον ακαθάριστο τριγύρω από μια κολόνα χώρο κόντεψε να κάψει τη νοτιοανατολική Αττική. Παρά τις αρχικές ενθουσιώδεις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Γλυφάδας για το ότι πολύ σύντομα θα είχε τεθεί υπό έλεγχο, η πυρκαγιά ξέφυγε δυστυχώς και μετέτρεψε τμήμα της άνω Γλυφάδας και το Πανόραμα Βούλας σε κοιμητήρια... φύσης, ενώ λίγο έλειψε να φτάσει στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Τα περιαστικά άλση κάηκαν, τα δέντρα μέχρι τα πεζοδρόμια και τις αυλές κάηκαν, σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν, κάτοικοι απομακρύνθηκαν. Οπως μετέδιδε ο Γ. Κακούσης, υπήρξε ένα μπάχαλο συνεννόησης, που δυστυχώς μόνο πολλές ώρες αργότερα άρχισε να μοιάζει με σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.

Πυροσβέστες που έφταναν εκεί χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι και πώς λέγεται η περιοχή που έπρεπε να σπεύσουν, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που μόνος του έδιωχνε τον κόσμο από τα σπίτια στο Πανόραμα, εθελοντές και πυροσβέστες που πάλευαν με κουβάδες από σφουγγαρίστρες και ποτιστήρια να σώσουν τα σπίτια, πιλότοι που έμπαιναν –όπως πάντα– μέσα στον καπνό και στις χαράδρες, οικόπεδα με ακαθάριστα χόρτα και σκουπίδια και κάτοικοι πανικόβλητοι. Ολα όσα δηλαδή συνιστούν τη διαχρονική καλοκαιρινή πραγματικότητα.

Τα αεροπλάνα έκαναν ακριβώς μία ώρα για να φτάσουν, άγνωστο γιατί και χωρίς καμία απάντηση των αρμοδίων στα ερωτήματα. Μέχρι δε να συγκεντρωθεί πολύ αργότερα μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων η κατάσταση ήταν απολύτως ανεξέλεγκτη. Οι δήμαρχοι της περιοχής βραχνιασμένοι κι αυτοί απέδιδαν την πυρκαγιά σε διαφορετικές αιτίες, ενώ ο «στρατηγός άνεμος» μας έκανε τη χάρη να μειωθεί λίγο το σούρουπο και να βοηθηθούν τα πτητικά μέσα στον έλεγχο των μετώπων. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις άρχισε το καλοκαίρι, ότι υπήρχε μόνο μία μεγάλη πυρκαγιά και ότι το πολυδιαφημισμένο πανάκριβο σχέδιο Μητσοτάκη μετά τις περσινές πιο καταστροφικές σε έκταση πυρκαγιές είναι το όπλο προστασίας της χώρας...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)