Η Ινδία προς διπλασιασμό των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία


 Εν μέσω των ισχυρών ενεργειακών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης προς τη Ρωσία για το πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα φαίνεται να βρίσκει ένα πολύτιμο σύμμαχο για τις αγορές πετρελαίου της από την Ινδία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κρατικά διυλιστήρια της ασιατικής χώρας βρίσκονται σε συζητήσεις για διπλασιασμό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Rosneft, με τιμές που βρίσκονται σε εκπτώσεις από τη ρωσική εταιρεία.

Οι συζητήσεις αφορούν τη χρηματοδότηση και εξασφάλιση ποσοτήτων ρωσικού αργού για συμβόλαια 6μηνης διάρκειας, με την Rosneft να αναμένεται να καλύψει τα κόστη μεταφοράς κα ασφάλισης, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.

Αυτές οι συμφωνίες, σε περίπτωση που ολοκληρωθούν, θα είναι ξεχωριστές από τις ποσότητες πετρελαίου που η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει προς την Ινδία.

Οι λεπτομέρειες για τον όγκο και το κόστος των εξαγωγών πετρελαίου βρίσκονται σε εξέλιξη, με τράπεζες της Ινδίας να αναμένεται να χρηματοδοτήσουν όλες τις αποστολές. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ινδικά διυλιστήρια θα αυξήσουν τις απευθείας αγορές από ρωσικές εταιρείες, όπως η Rosneft.

Υπενθυμίζεται πως η Citi Research αύξησε τη Δευτέρα τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για φέτος και τη μέση ετήσια προοπτική για το 2023, επειδή η πρόσθετη προσφορά από το Ιράν θα έρθει με καθυστέρηση πιέζοντας ακόμη περισσότερο μια ήδη στενή αγορά.

Επικαλούμενη τη στενότητα της αγοράς, η Citi αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κατά 14 δολάρια σε 113 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές του τρίτου και τέταρτου τριμήνου κατά 12 δολάρια, στα 99 και 85 δολάρια, αντίστοιχα. Η τράπεζα εκτιμά ότι το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2023, αναθεωρημένο υψηλότερα κατά 16 δολάρια.