Οι Τούρκοι προκαλούν, οι Γερμανοί… ξανάρχονται...

0


 ...και εμείς στέλνουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία...

 Ψύχραιμη δηλώνει η Αθήνα απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς οι υπερπτήσεις drone έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και οι ρητορικές εξάρσεις συνεχίζονται.

“Δεν θα μπούμε σε... ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων με την Τουρκία. Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Έχουμε το διεθνές δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος μας και την απόλυτη ικανότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, πρωτίστως όσοι φωνάζουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο του briefing.
Τίθεται πάντως ερώτημα εάν κυοφορείται κάποια γερμανική διαμεσολάβηση, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι του 2020 με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό καθώς την Τετάρτη θα βρεθεί στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία μετά θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, αλλά και τη συμμετοχή του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στη Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη και Παρασκευή.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Οικονόμου απάντησε: “Εκείνο που υπάρχει είναι οι πολύ καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων, τοποθετήσεις καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανιστόρητων ισχυρισμών για την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου”.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα πάντα επιδιώκει διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά “δεν δεχόμαστε υποδείξεις για το πως θα κάνουμε εξωτερική πολιτική και πως θα μιλάμε στο εξωτερικό για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα εθνικά μας θέματα”.

Χαρακτήρισε πάντως θετικό ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί (πιθανότατα σε επίπεδο υφυπουργού) στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία. Η ενημέρωση αυτή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι αποστολές αυτές εντάσσονται “στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ξεκάθαρης θέσης που πήρε η κυβέρνηση υπέρ του αμυνόμενου στον πόλεμο αυτό, συντασσόμενη με τους εταίρους και τους συμμάχους της χώρας μας, εναντίον του αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, εναντίον των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των δεσποτικών αντιλήψεων αυταρχικών ηγετών.”

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, πρόσθεσε, εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικό-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.

Ο κ.Οικονόμου υπογράμμισε ότι η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν. “Όπως προκύπτει δεν δημιουργείται απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Κατ’ επέκταση είναι τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από την αντιπολίτευση, από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα δεν είχε καν καταλήξει στο αν η άμυνα της χώρας -συνεπώς και των νησιών- είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός”, πρόσθεσε.

Στην επισήμανση ότι η Πολωνία καταγγέλλει ότι εκείνη ουδέποτε παρέλαβε τα τεθωρακισμένα, που είχε υποσχεθεί η Γερμανία στο πλαίσιο αντίστοιχης συμφωνίας, και στο ερώτημα πως διασφαλίζεται ότι δε συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου τόνισε: “Εάν δεν έρθουν τα καινούρια, δε φεύγουν τα παλιά” .

Ερωτηθείς δε εάν αφαιρείται αμυντικό υλικό από τα νησιά για να σταλεί στην Ουκρανία, ο κ.Οικονόμου διαβεβαίωσε πως ό,τι έχει σταλεί είτε είναι εξοπλισμός που δε χρησίμευε είτε δεν ήταν απαραίτητος για την άμυνα της χώρας, δηλώνοντας ότι αυτό αποτελεί “απαράβατη αρχή”.

Όσον αφορά δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, που αναφέρει ότι έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία πυρομαχικά αξίας 30 εκ ευρώ, που είναι όλα επιχειρησιακά (μεταξύ άλλων 2.100 ρουκέτες RM-70 από νησιά του Βορείου Αιγαίου, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 60 αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG), ο κ.Οικονόμου παρέπεμψε στην ενημέρωση της Βουλής από τον κ.Παναγιωτόπουλο.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)