«Ανάρπαστος» γίνεται ο ελληνικός τουρισμός πολυτελείας

0

 
Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στις προκλήσεις των καιρών, δείχνει να κινείται ο τουρισμός πολυτελείας στη χώρα, καταγράφοντας αρχής γενομένης της πανδημίας, αύξηση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το παραπάνω αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες του κλάδου που ειδικεύονται στο luxury travel, σημειώνοντας ότι o υποκλάδος αναμένεται να διατηρήσει τις θετικές προοπτικές του και τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας με όρους ιδιωτικότητας την ώρα που ο «συνωστισμός» ενείχε πολλαπλούς κινδύνους - τουλάχιστον στην συνείδηση των ταξιδιωτών - ο τουρισμός πολυτελείας της χώρας κινήθηκε ανοδικά ακόμα και τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπου ο κλάδος συνολικά βίωσε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών...

Με το που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού «οι ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και τα πολυτελή ταξίδια σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2019», αναφέρει στο insider.gr o κ. Μίλτος Μουζάκης, συνιδιοκτήτης μαζί με τους κ.κ. Μπαμπαλή Νάσο και Μπαμπαλή Γιάννη τoυ Magna Group. Το Magna Group αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τουριστικά γραφεία της χώρας που εξειδικεύεται μέσω των Magna Aviation και Magna Τhe Travel Company στην ενοικίαση ιδιωτικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων αλλά και στην παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Να θυμίσουμε ότι την πρώτη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία, ο τουρισμός παγκοσμίως βίωσε μια πτώση της τάξης του 70% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UΝWTO). Αντίστοιχα η χώρα μας εκείνη την χρονιά κατέγραψε μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 78,2% και έχασε τουριστικά έσοδα 13,86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία συνεχίστηκε και το επόμενο έτος. Το 2021, όπου οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει έστω και με αργούς ρυθμούς και ο τουρισμός άρχισε σταδιακά να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους των προπανδημικών χρόνων, οι ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 60% σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη. Αντίστοιχα για φέτος και βάσει των προκρατήσεων οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 5% και 10%. Ενδεικτικό της δυναμικής πορείας του υποκλάδου είναι το γεγονός ότι για τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, (Ιούλιο- Αύγουστο) η πλειονότητα των διαθέσιμων στη χώρα μας ιδιωτικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων έχει ναυλωθεί.

H προαναφερθείσα αύξηση βέβαια, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς. «Στην κορυφή του ενδιαφέροντος των πελατών που αναζητούν υψηλού επιπέδου διακοπές βρίσκεται το νησί της Μυκόνου», σημειώνει ο κ. Νάσος Μπαμπαλής. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, κι άλλα νησιά όπως Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος ή και ανερχόμενοι προορισμοί όπως Πόρτο Χέλι και Πάρος, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών πολυτελείας, με μικρότερα όμως ποσοστά. Όσο για τις αγορές που τροφοδοτούν με τουρίστες τέτοιου τύπου ταξίδια είναι κυρίως η Αμερικανική, η Βρετανική και η Γαλλική, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του Magna Group.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των πολυτελών ταξιδιών, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένο το ενδιαφέρον και από τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός ενισχύεται κι από τις κινήσεις εξωστρέφειας που κάνουν τοπικές αρχές και επιχειρηματίες του κλάδου, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η συμμετοχή του ΕΟΤ αλλά και 10 συνεκθετών, μεταξύ των οποίων και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην διεθνή τουριστική έκθεση Πολυτελείας Arabian Travel Market (ATM) 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Dubai. Στο ραντεβού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με αγορά της Μέσης Ανατολής, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συναντήσεις ενώ κλείστηκαν και συμφωνίες προώθησης των μοναδικών τουριστικών εμπειριών της χώρας μας.

Η ανοδική αυτή πορεία είναι ενθαρρυντική αν σκεφτεί κανείς ότι η τέτοιου είδους πακέτα διακοπών ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις πολυτελείς εμπειρίες που επιθυμεί να προσθέσει ο κάθε τουρίστας. Μόνο η ναύλωση του ελικοπτέρου για ένα ταξίδι Αθήνα - Μύκονο φτάνει τις 7.000 ευρώ. Αντίστοιχα μεγάλα είναι τα ποσά που διατίθενται για την διαμονή καθώς και για γαστρονομικές εμπειρίες ή μικρές εκδρομές μέσω yachting που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ταξιδιού, όπως εξηγούν τα στελέχη του Magna Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο πακέτο διακοπών στην περίπτωση του Magna Group μπορεί να συμπεριλάβει από μετάβαση με ιδιωτικό αεροσκάφος σε κάποιον προορισμό και πολυτελή διαμονή μέχρι και ναυλώσεις θαλαμηγών για island hopping. Οι εμπειρίες σχεδιάζονται προσωποποιημένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη και περιλαμβάνουν 24ωρη εξυπηρέτηση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

insider.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)