Τσίπρας - "Τάσεις" σημειώσατε "1"...

 
Ένα ακόμη κερδισμένο εσωκομματικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε που επικύρωσε... την πρότασή του για την ανάδειξη της Ράνιας Σβίγκου στην θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ με αναπληρωτή τον Γιώργο Βασιλειάδη. Δώθηκε παράλληλα ένα σαφές μήνυμα δομικών αλλαγών στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον κινείται ενωτικά έχοντας ως βασικό στόχο την νίκη στις επόμενες εκλογές.

Η Κ.Ε εξέλεξε και την νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου και εκεί εγκρίθηκε με λίγες διαφοροποιήσεις η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Η διαδικασία ανάδειξης των οργάνων του κόμματος θα ολοκληρωθεί όταν η Π.Γ θα εκλέξει τις επόμενες ημέρες την 11μελή Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η όλη διαδικασία φερε αντιμέτωπο τον Αλέξη Τσίπρα με τις «καθεστηκυίες αντιλήψεις» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέχρι σήμερα εσωκομματικά «ήθη». Καταδεικνύοντας την πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος αυτά να αποτελέσουν παρελθόν, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βασιστεί στα 172.000 μέλη του (110.000 από αυτά νέα) που έχει ως «πολιτική προίκα» από τις εκλογές της 15ης Μάη.

Ο …ανεμοστρόβιλος
Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για γραμματέα την Ράνια Σβίγκου δεν ήταν μια απλή «αναταραχή των υδάτων» στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα ένας μίνι-ανεμοστρόβιλος που περιδίνησε τις περίφημες «τάσεις». Δίνοντας έτσι σαφέστατο μήνυμα ότι «αλλάζουν τα πράγματα» στην λειτουργία του κόμματος.

Επέλεξε μία νέα γυναίκα, η οποία πριν λίγο καιρό είχε διαφωνήσει με μία βασική επιλογή του: Την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την βάση. Συνυπογράφοντας μάλιστα σχετικό κείμενο μαζί με στελέχη της Ομπρέλας. Αυτά παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή του Αλέξη Τσίπρα υπερψηφίστηκε συντριπτικά από το 3ο Συνέδριο του κόμματος.

Έτσι συμβόλισε την ανάγκη για ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως σε μία περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την νίκη στις επόμενες εκλογές. Κάτι άλλωστε στο οποίο εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας και στην εισηγητική ομιλία του.

Τα μηνύματα
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι κριτήριο των επιλογών του είναι η ικανότητες και οι προοπτικές του κάθε στελέχους και όχι η σχέση του με τις «τάσεις». Επίσης απέδειξε στη πράξη, την πρόθεσή του για ανανέωση του κόμματος, όχι μόνον σε ιδέες αλλά και σε πρόσωπα. Γιατί μπορεί η Ράνια Σβίγγου να έχει ήδη θητεύσει σε σημαντικές κομματικές θέσεις (εκπρόσωπος Τύπου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων) ανήκει όμως στην νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για τον και Γιώργο Βασιλειάδη που προτάθηκε για την θέση του αναπληρωτή γραμματέα.

Με την επιλογή του ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές σε κάθε πλευρά ότι εννοούσε αυτά που είπε στην ομιλία του με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση της νέας Κ.Ε. Δηλαδή ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η λειτουργία του κόμματος με τάσεις «που λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών». Ακόμη και αν αυτό το κάνουν «εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου ακόμη και του Προέδρου του κόμματος». Διευκρινίζοντας πως «δεν θα καταργήσουμε τις τάσεις, αλλά θα πάμε σε τάσεις ιδεών, που ανασυντίθενται ανάλογα με τις εξελίξεις» και «θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι μόνο λίστες. αλλά απόψεις, ιδέες, προτάσεις».

Τα παράδοξα και οι διάλογοι στην Κ.Ε
Στην ίδια παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας διέβλεψε πως με τις αποφάσεις του θα γίνει «δυσάρεστος για κάποιους» αν και όπως είπε «μου αρέσει να είμαι χρήσιμος». Μια πρόβλεψη που επαληθεύθηκε άμεσα μια και η πρότασή του συνάντησε την δυσθυμία τμημάτων τόσο της Ομπρέλας όσο και της Κίνησης Μελών.

Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της Κ.Ε βρέθηκε απέναντι στα εξής παράδοξα φαινόμενα: Η Ομπρέλα να «γκρινιάζει» γιατί ένα στέλεχος από τον χώρο της επιλέγεται για γραμματέας!. Επίσης στελέχη της Κίνησης Μελών να διαμαρτύρονται πως επιλέχθηκε για γραμματέας πρόσωπο που «δεν πιστεύει στην διεύρυνση», Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Παύλος Πολάκης επικρίνοντας έτσι έναν πρόεδρο που …εκκίνησε τις διαδικασίες για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την πέτυχε. Ανταπαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πως ξεκαθάρισε στον Παύλο Πολλάκη ότι δεν είναι αυτός που εκπροσωπεί τα 110.000 νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που διαμείφθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Βίτσα (Ομπρέλλα) κατά την συνεδρίαση της Κ.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Βίτσας ανέφερε για την Ράνια Σβίγκου πως « όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας». Μια φράση που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και αντέτεινε ότι «αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας». Σημείωσε πως «μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που πρόεδρος καταθέτει πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα».

Τον λόγο φέρεται πως πήρε και η ίδια η Ράνια Σβίγγου. Ανέφερε πως θλίβεται από αυτή την αντίληψη και ότι «οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση. Είτε του απλού μέλους είτε του γραμματέα».

Το 77% και τι σήμαινει
Η ψηφοφορία για την άνάδειξη του γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα κατέδειξαν ότι η συνολική προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα για την λειτουργία του κόμματος είναι αποδεκτή σε ένα πολύ μεγάλο, κυριαρχικό, ποσοστό της Κεντρικής Επιτροπής. Ανάλογο με αυτό του 3ου Συνεδρίου. Αυτό δείχνει η υπερψήφιση της πρότασης για την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη με ποσοστό 77% και 230 ψήφους.

Στην ψηφοφορία οι όποιες αντιρρήσεις περιορίστηκαν σε ένα ...τμήμα των τάσεων που διαφώνησαν. Έτσι το 23% που καταψήφισε την πρόταση θεωρείται πως απαρτίζεται κατά βάση από στελέχη της Ομπρέλας και λίγους της Κίνησης Μελών, Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στελέχη της Ομπρέλλας όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης είδαν θετικά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για γραμματά της Ράνια Σβίγκου.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ - οπως ξεκαθάρισε εισηγητικά ο Αλέξης Τσίπρας - δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για βουλευτές καθώς οι δύο ιδιότητες θεωρούνται πλέον ασύμβατες. Επίσης αυτονόητο είναι πως αμφότεροι λόγω θέσης δεν θα μπορούν να μετέχουν στις εσωκομματικές τάσεις.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία
Αποδεκτή σχεδόν στο σύνολο της έγινε από την Κ.Ε – όπως προαναφέραμε- η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση της 38μελούς Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη αναδείχθηκε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο συγκροτούν την πρώτη τριάδα.Την δεκάδα συμπληρώνουν η Σία Αναγνωστοπούλου και η Μαρία Κουβέλη (99 ψήφους) ο Χρήστος Σπίρτζης (96) ο Νίκος Παππας (93), η Ρένα Δούρου (93) ο Νίκος Ζαχαριάδης (89) η Έφη Αχτσιόγλου (87) η Κατερίνα Νοτοπούλου (85) και ο Ανδρέας Ξανθός (85). Καθίσταται έτσι σαφές ότι κυριαρχούν οι δυνάμεις που στήριξαν τις αλλαγές που πρότεινε στο 3ο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας.

Βασικο χαρακτηριστικό του νέου οργάνου ειναι η ανανέωση σε πρόσωπα, με την έλευση στο προσκήνιο στελεχών από τους 40ρηδες του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως όμως αποκλεισμό των παλαιότερων. Επίσης στην Π.Γ προτάθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος όλα τα στελέχη που αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις στις εκλογές της 15ης Μάη για την νεά Κεντρική Επιτροπή.

Επιτυχία για την «Ομπρέλα» θεωρείται το ότι κατάφερε να εκλέξει τρία κορυφαία στελέχη της (Νίκο Φίλη, Πάνο Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία) που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική πρόταση. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη τάση παραμένει μειοψηφική. Αντίστοιχα δεν εξελέγησαν οι Στέφανος Τζουμάκας, Σοφία Πανδή (Πασοκογενείς) και Πέτρος Καλκανδής (Ομπρέλα)...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr