Η δημοσκοπική ευφορία τελειώνει και στο Μαξίμου...

 
Τον σκεπτικισμό τους για το εύρος της κυβερνητικής απήχησης μόλις κοπάσει ο απόηχος του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ εκφράζουν ήδη οι...γαλάζιοι αξιωματούχοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το τέλος της «δημοσκοπικής ευφορίας» που προκάλεσαν τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο δεν είναι πολύ μακριά. Ήδη οι ίσες αποστάσεις που ακολουθούν Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ε.Ε. έναντι της ρητορικής όξυνσης του Τ. Ερντογάν και των τουρκικών υπερπτήσεων μετριάζουν το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιέργησαν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Τα νέα δημοσκοπικά καμπανάκια που χτυπούν από το πεδίο της ακρίβειας ήδη έχουν θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο... 
Στο γαλάζιο τραπέζι βρίσκεται το γεγονός ότι το 81,6% των πολιτών (Marc) θεωρεί ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας την άνοδο του κόστους ζωής. Παράλληλα, στον κυβερνητικό φακό έχει τεθεί το τρίπτυχο οικονομία - ενεργειακή κρίση - ανεργία που μονοπωλεί τον προβληματισμό των ερωτηθέντων στην πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis. Στην παράταξη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για το δημοσκοπικό αποτύπωμα συγκεκριμένων περιστατικών που ζημίωσαν την εικόνα του πρωθυπουργού. Εστιάζουν στις προτροπές του κ. Μητσοτάκη προς τους νέους να δουν… ολιστικά τη ζωή έως τη μεταφορά του με κρατικό αεροσκάφος για ιδιωτική επίσκεψη στη Βοστώνη και την παρουσία του στον τελικό του ΝΒΑ.  


Με χαμηλές προσδοκίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 

Οι χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -το ερχόμενο διήμερο- εντείνουν τον κυβερνητικό προβληματισμό. Ήδη στη Ν.Δ. στρέφουν το ενδιαφέρον στη μεθεπόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τη δρομολόγηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης έναντι των ανατιμήσεων. Σχετική αναφορά μάλιστα έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη στις επιλογές της. Ο κ. Μητσοτάκης, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αναλώνεται σε γενικόλογες υποσχέσεις ότι δεν θα μείνει καμία οικογένεια ή επιχείρηση χωρίς προστασία έναντι του κύματος ακρίβειας. Το δίδυμο Σταϊκούρα - Σκυλακάκη ωστόσο φροντίζει να υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τη δρομολόγηση μέτρων ανακούφισης από τον εθνικό προϋπολογισμό. Ήδη στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. καταλογίζονται ευθύνες για τον τρόπο αξιοποίησης του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν ανοιχτά επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ ή του φόρου γονικής παροχής μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά γονέα. Το αντιπολιτευτικό τόξο στηλιτεύει, παράλληλα, το κόστος και την πρακτική των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών. 

Κάηκε και ο ανασχηματισμός, ψάχνουν δομικές αλλαγές

Σε αυτό το φόντο, η απάντηση της κυβέρνησης εδράζεται στην επικοινωνία και τα τηλεοπτικά πλάνα. Ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως τη Ροδόπη, τα Γιάννενα κ.τ.λ. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει και συναντήσεις με πολίτες σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου ώστε να λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στις επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε πόλεις και λαϊκές συνοικίες. Επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν και οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί, με σκοπό, όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο.

H προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έβαλε και τίτλους τέλους στα σενάρια, που οι ίδιοι οι ένοικοι του Μαξίμου διακινούσαν, περί άμεσου ανασχηματισμού. Πριμοδοτείται πλέον η εκδοχή να δρομολογηθούν δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προς το τέλος του καλοκαιριού, με τον κ. Μητσοτάκη να εξαντλεί, ταυτόχρονα, την τετραετία. 

Υπό αυτό το πρίσμα, θα αξιοποιηθούν μέλη της Κ.Ο. στην κυβέρνηση ώστε να δώσουν από πιο ευνοϊκή θέση τη μάχη των σταυρών. Κύκλοι της κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει ότι εντός του πρωθυπουργικού πυρήνα υπάρχει η σκέψη να οριστεί υπουργός που θα είναι υπεύθυνος συντονισμού για τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα αφορά στη στέγαση των νέων. 

Προσπάθεια ρελάνς με στέγη, που όμως θα έχει ΣΔΙΤ

Στους κόλπους της κυβέρνησης, άλλωστε, επικρατεί διαρκής προβληματισμός για τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση στη νεολαία. Οι μετρήσεις που καταφθάνουν στο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα -με επίκεντρο τις ηλικίες 18-35- αποτυπώνουν το βαθύ πρόβλημα της Ν.Δ., καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μεγαλύτερη απήχηση. Ειδικά στις ηλικίες 18-24 η Ν.Δ. υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 8%, όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ένοικοι του Μαξίμου επενδύουν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ (3- 5 Ιουνίου), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που θα έχει ως θέμα την «Ελλάδα του 2030». Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εξαγγελίες για την κοινωνική κατοικία και την κοινωνική στέγη, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση δημιουργίας φοιτητικών εστιών μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Στη Ν.Δ., μάλιστα, έχει προκαλέσει πολιτικό σοκ η ήττα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, ανεξαρτήτως αν δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση και τη γαλάζια φοιτητική παράταξη. Εξου και οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, λίγες ημέρες μετά, περί κατάργησης των φοιτητικών παρατάξεων.

Προειδοποιούν για τη φθινοπωρινή εκλογική διέξοδο 

Τέλος, οι θιασώτες της φθινοπωρινής κάλπης στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν σιγήσει. Όπως σημειώνουν με νόημα, έχει διαμηνυθεί στον πρωθυπουργό ότι ο χειμώνας θα είναι οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δύσκολος. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι οργανισμοί και τράπεζες προειδοποιούν ακόμη και για πανευρωπαϊκή ύφεση λόγω του παρατεινόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα παροχών στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Με ατζέντα Τραμπ για να συγκρατήσει τις διαρροές προς την Ακροδεξιά

Τη συνταγή της καταστολής και του αυταρχισμού στα δημόσια πανεπιστήμια ανασύρει από τα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός ώστε να τραβήξει τους προβολείς μακριά από το πεδίο της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά κρίσης διαβίωσης που επιδεινώνουν οι πολιτικές του, έχει δεχτεί εισηγήσεις να απευθυνθεί στα αντανακλαστικά των υπερσυντηρητικών πολιτών που στήριξαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019. Ο φακός του γαλάζιου επιτελείου εντοπίζει τάσεις μετακίνησης τμήματος των γαλάζιων ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Ν.Δ. και επιχειρεί να φράξει κάθε δίοδο με την ατζέντα της ανομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης -με την εισήγησή του στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο- κατέστησε σαφές πως θα είναι μπροστάρης σε αυτή την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ο ισχυρισμός του ότι την Πέμπτη μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων. Προκάλεσε, όμως, και τον σκεπτικισμό μετριοπαθέστερων στελεχών αναφορικά με τον βαθμό αξιοπιστίας που εκπέμπει η πρωθυπουργική εικόνα στην πλειονότητα των πολιτών. Οι ίδιοι κύκλοι επικαλούνταν τα σχετικά βίντεο που πραγματοποιούν τον γύρο του διαδικτύου και αποκαλύπτουν την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων προς τους φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά. 

Χρησιμοποιούν δε την πρόσφατη μητσοτακική ρήση «το 2022 δεν είναι 2012» για να εκφράσουν τη δυσπιστία τους έναντι της νέας προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ομάδες βίας και ανομίας. «Η κοινωνία αλλά και τα πολιτικά κόμματα έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία τρικυμιώδη δεκαετία και ίσως η επανάληψη των συνταγών του 2012 είναι καταδικασμένη να αποτύχει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Τα διλήμματα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης προς την αξιωματική αντιπολίτευση («Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;») θεωρούνται από ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού ως «περιορισμένης πολιτικής αποδοτικότητας». Ο ισχυρισμός, μάλιστα, του υφυπουργού Παιδείας ότι «η βία στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σαν την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ» προκάλεσε τη δυσανεξία πολλών γαλάζιων στελεχών αλλά και τα ειρωνικά σχόλια αναρίθμητων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα. Οι πιο προωθημένοι μάλιστα από αυτούς αντιπαρέβαλαν τις γνωστές φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1980, με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να κρατάει τσεκούρι. Από το Μαξίμου ωστόσο φέρονται αποφασισμένοι «να εφαρμόσουν τον νόμο» στα πανεπιστήμια επικαλούμενοι και το γεγονός ότι το 62,1% των ερωτηθέντων της εταιρείας μέτρησης Marc είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Μπούμερανγκ

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «πράγματι μπορεί να είναι πλειοψηφικό το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια». Προειδοποιεί ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες αυτοί είναι υπέρ της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Πρόκειται, όπως εξηγεί, για ένα τμήμα της κοινής γνώμης που αποστρέφεται ούτως ή άλλως την ένταση. «Στην παρούσα φάση, αυτή η μερίδα των πολιτών θεωρεί την πανεπιστημιακή αστυνομία μέρος της λύσης για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Όταν όμως διαπιστώσουν οι πολίτες αυτοί ότι οι φρουροί θα αποτελέσουν πηγή της έντασης, τότε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα καταλήξει σε μια πολιτική και επικοινωνιακή ήττα για τη Ν.Δ.» εκτιμά. Ο ίδιος θυμίζει άλλωστε ότι τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης τις προκάλεσαν τα γκλομπ στη Νέα Σμύρνη στη δεύτερη φάση της πανδημίας...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ