Ο πανικός του υπουργού Οικονομικών...


 Εμ! Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Φαίνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσγειώθηκαν απότομα όταν κατάλαβαν (ή μάλλον άρχισαν να καταλαβαίνουν… τους περιμένουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις) ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι νόμιζαν. Ο συνήθως... λαλίστατος και συγκεκριμένος υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις.

Κάποιοι -και δικαίως- έκαναν κριτική ότι στέλνει αρνητικά μηνύματα και δημιουργεί αίσθημα φόβου στον μέσο πολίτη. Αυτό όμως είναι μάλλον το λιγότερο…

Διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση του θέματος των υδρογονανθράκων (προμήθεια αερίου, πετρελαίου ή/και υποκατάστασή τους) τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος τέσσερις εβδομάδες μετά….

Απόλυτη έλλειψη έγκαιρης κατανόησης της πραγματικότητας. Και μάλιστα όταν οι… αγαπημένες τους αγορές βοούσαν. Τρελό ράλι σε αέριο, πετρέλαιο, σιτάρι, καλαμπόκι, λιπάσματα… Εκτίναξη των επιτοκίων και αντιστροφή της καμπύλης τους. Πρόδρομοι δείκτες που έδειχναν ότι έρχεται κόλαση με τις ανατιμήσεις. Ο δείκτης τιμών χονδρικής έτρεχε με +17% από τον Σεπτέμβριο του 2021 και σκαρφάλωσε στο 34% τον Φεβρουάριο. Τι άλλο να πει κανείς;

Τώρα τρέχουν να ξαναμπεί ο λιγνίτης στην παραγωγή ρεύματος αλλά μέχρι να «πάρει εμπρός» το σύστημα -και να υποκατασταθούν στην ηλεκτροπαραγωγή μερικές βασικές μονάδες αερίου- θα ζήσουμε διακοπές ρεύματος καθημερινές (ήδη κάποιοι ξύπνιοι διαφημίζουν γεννήτριες).

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα επηρεάσουν και τον τουρισμό και μακάρι το πλέον απαισιόδοξο σενάριο από αυτά που παρουσίασε χθες ο Στουρνάρας να αποδειχθεί ρεαλιστικό. Γιατί τα πράγματα θα πάνε, δυστυχώς, χειρότερα….

Στάθης Σχινάς

ΑΥΓΗ