Αποφασισμένη η Μόσχα...


 ...να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το Ντονμπάς...

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη στην Ουκρανία, με τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και σε άλλες πόλεις πέραν της Μπούτσα να συνεχίζονται και τη διεθνή κοινότητα να... απομονώνει ακόμα περισσότερο τη Ρωσία. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ του ολοκληρωτικού ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία, η οποία αποβλήθηκε στο μεταξύ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Υπέρ της αποβολής ψήφισαν 93 χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, κατά 24, ενώ 58 χώρες απείχαν. Η Μόσχα εξέφρασε τη λύπη της και διαμήνυσε ότι θα «συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

Στην απόφαση βάρυνε και η νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.319.494, ενώ υπάρχουν και 7,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, καθώς και περίπου 210.000 μη Ουκρανοί πολίτες, που έφυγαν από τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ζελένσκι προς Δύση: στείλτε όπλα

Σε νυχτερινό διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση να εντείνει κι άλλο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι όσες έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα δεν αρκούν για να πετύχουν τον τερματισμό του πολέμου, αλλά εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «λογική και απόλυτα δίκαιη» την απόφαση του Οργανισμού.

Ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχύσει η Δύση της ουκρανική άμυνα με «περισσότερα όπλα, με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης» και διαμήνυσε στη Μόσχα ότι ο ουκρανικός στρατός θα δώσει σκληρές μάχες για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ζητήσει νωρίτερα να εξιχνιαστούν φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού και στην πόλη Μποροντιάνκα, μία πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου από την οποία οι εισβολείς αποχώρησαν προ ημερών αφήνοντας πίσω τους θάνατο και ερείπια, με θύματα αμάχους, όπως στην Μπούκα.

«Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι πολύ πιο φρικτή από ό,τι στην Μπούκα, υπάρχουν περισσότερα θύματα» είπε σε νυχτερινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί»...

protothema.gr