Αυξάνεται το πρέσινγκ Τσίπρα σε Ανδρουλάκη...


 ...για το αίτημα για εκλογές...

Ευθεία πρόκληση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί έναν ακόμη χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη την ώρα που συνεχίζεται η κοινωνική λεηλασία συνιστά η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Κρήτη αναφορικά με το αίτημα των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί πως τα... πολιτικά κόμματα που εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τις λέξεις, αλλά οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εάν επιθυμούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα ώστε να φύγει “η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά” όπως επιμένει να λέει, ώστε να αναλάβει μία προοδευτική κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε λίγες ημέρες μετά τις αναφορές του προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε οικονομικό φόρουμ πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κριθεί κι έχει αποτύχει και τις γενικότερες απαντήσεις που έδωσε αναφορικά με την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματός του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αφήσει “καρφιά” για τον κ. Ανδρουλάκη και για την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και για τη γραμμή του στο θέμα των εκλογών εκδηλώθηκε (τυχαία;) από την έδρα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, το Ηράκλειο, και με τον Αλέξη Τσίπρα πλαισιωμένο από τρία κορυφαία πασοκογενή στελέχη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Χρήστο Σπίρτζη.

Στην πράξη ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να αποφασίσει εάν θα στηρίξει ουσιαστικά ένα αντικυβερνητικό μέτωπο για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το συντομότερο δυνατόν ή εάν θα περιμένει την εξάντληση της θητείας της οπότε και θα  γίνουν βάση των συνταγματικών προθεσμιών οι εκλογές.

“Πρέπει να απαντήσει όμως, εάν θέλει να διατηρηθεί ο κ. Μητσοτάκης στην εξουσία” σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη δήλωση-αιχμή του Αλέξη Τσίπρα πως οι δημοκρατικές δυνάμεις “πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όταν στο λιόγερμα βλέπουν τον ίσκιο τους δεν είναι το μπόι τους” και ότι “η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και μέτωπο απέναντι στη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά”. 

Οι βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν σαφή κατεύθυνση: “Αν σήμερα δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να μείνει ο Μητσοτάκης για άλλον έναν χρόνο και αυτοί που μάς κυβερνούν να λεηλατήσουν τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει να λογοδοτήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέναντι στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες”.

Σημειωτέον πως τον προηγούμενο Ιανουάριο το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε μεν την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως διαφώνησε με το αίτημα των εκλογών λέγοντας ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να στήνονται κάλπες. Η συγκεκριμένη στάση είχε σχολιασθεί αρνητικά-με διαφορετική οπτική- και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr