Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν εκλογές το Φθινόπωρο...


 Στο ευνοϊκό μομέντουμ της διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένουν στην Κουμουνδούρου θεωρώντας πως η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα θα επιτρέψει στο κόμμα τους να αξιοποιήσει την κορυφαία κομματική διαδικασία ως δυναμική αφετηρία για τις επόμενες εκλογές.

Είναι γεγονός πως... στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοιτάζουν με ικανοποίηση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που όχι μόνο περιορίζουν την απόσταση με τη ΝΔ σε μονοψήφια ποσοστά αλλά συγχρόνως αποτυπώνουν και μία κυβερνητική φθορά που δείχνει σημάδια σταθερότητας...

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για κλείσιμο της ψαλίδας “με ρυθμούς που θα έλεγα ότι είναι πολύ ανησυχητικοί για το κυβερνών κόμμα” για να εκτιμήσει στη βάση τού ότι οι απώλειες για τη ΝΔ είναι σχεδόν δύο μονάδες σε μηνιαία βάση πως “μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει πολύ σοβαρό θέμα ο κ. Μητσοτάκης εάν συνεχίσει έτσι”.

Χωρίς επιστροφή η φθορά της κυβέρνησης

Η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως η φθορά της κυβερνητικής παράταξης είναι ανεπίστρεπτη, οδηγεί επομένως την Κουμουνδούρου στο συμπέρασμα πως ο κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις εκλογές το Φθινόπωρο, για να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς πιθανότατα θα επιδιώξει να ανακόψει την περαιτέρω πτώση των ποσοστών. Κι αυτό στη βάση πως οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο μέγιστο βαθμό. “Μάς περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι” είχε πει σε πρόσφατη περιοδεία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, τα επιτελεία της Κουμουνδούρου βλέπουν ότι συγχρόνως με την σταδιακή πτώση της ΝΔ καταγράφεται μία ήπια αλλά σταθερή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη αυτή είναι ένα καλό σημάδι πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης και εκλογικής ανόδου καθώς στις εκλογές του 2019 ουδείς μπόρεσε να προβλέψει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώθηκε στο 31,6%.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε στους Δελφούς πως μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία τον είχε καλέσει ο μετέπειτα Καγκελάριος Σολτς ως πρόεδρος και επικεφαλής του SPD να συμμετάσχει ανάμεσα σε άλλους ηγέτες όπως οι κ.κ. Κόστα και Σάντσεθ σε μία προεκλογική εκδήλωση όταν οι Γερμανοί σοσιαλιστές βρίσκονταν πίσω 9 μονάδες. “Τον ρώτησα ποιος είναι ο στόχος και μού είπε είναι να φτάσουμε κοντά” αφηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εξηγήσει πως (ο Σολτς) “τελικά κέρδισε και κέρδισε άνετα”.

Στην Κουμουνδούρου επικαλούνται και το παράδειγμα της Πορτογαλίας όταν ο πρωθυπουργός Κόστα ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία όχι και με τους καλύτερους οιωνούς.

Για τον Αλέξη Τσίπρα οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμα εργαλεία που καταγράφουν μεν τις τάσεις, αλλά δεν μπορούν να καταγράψουν το αποτέλεσμα. “Εάν τίς πιστεύαμε τώρα θα ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Λοβέρδος” επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα.

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr