Γαλάζιο λιβάνι...


Το μόνο παρήγορο είναι ο τίτλος: «Εκθεση για την Πολιτική Πολυφωνία». Ακούς «Πολιτική Πολυφωνία» και χαίρετ’ η ψυχή σου. Θυμάσαι ωραίες λέξεις, ισηγορία, ισοπολιτεία, κι όσο να ‘ναι συγκινείσαι. Τίνος η έκθεση; Του ΕΣΡ. 

Τι αφορά; Το... μερίδιο τηλεοπτικής προβολής κάθε κόμματος σε σύγκριση με την επίδοσή του στις εκλογές του 2019. Είναι έγκυρη η έκθεση; Ανεξάρτητη Αρχή είναι το ΕΣΡ, όχι γιάφκα «αναρχοτροτσκιστών». Είναι έγκαιρη; Οχι ακριβώς. 2022 έχουμε πια, αλλά, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με τη χελώνα, δεν υπάρχει παραμύθι με τη γραφειοκρατία νικήτρια σε αγώνα δρόμου. Είναι πλήρης; Πάλι, όχι ακριβώς: ο ΑΝΤ1 δεν έστειλε στο ΕΣΡ όσα στοιχεία όφειλε να στείλει. Δεδομένος, μολαταύτα, ο σεβασμός προς τις Ανεξάρτητες Αρχές. Ιδίως της κυβέρνησης.

Ποιον εκθέτει η έκθεση του ΕΣΡ; Ολα τα κανάλια. Και το κυβερνών κόμμα, με την αθεράπευτη επικοινωνιακή μοναχοφαγιά του· αλλά βέβαια ουδείς αρνείται τα δώρα που του κάνουν, ιδιαίτερα αν έχει κάνει κι ο ίδιος ένα δωράκι πριν, με τακτ ή άνευ. 

Στο τηλεοπτικό «έλαβον» του 2020, η Ν.Δ. απέσπασε ένα πλούσιο 61,7%, όταν στις εκλογές είχε λάβει 39,85%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ 16,2%, περίπου το μισό του εκλογικού του ποσοστού (31,53%). Βάναυση μείωση υπέστη και η ελάσσων αντιπολίτευση. Στο Mega, λ.χ., το ΚΙΝΑΛ γεύτηκε ένα 3,0%, περίπου το ένα τρίτο του εκλογικού του ποσοστού (8,10%). Το ΚΚΕ, με 5,3% στις εκλογές, πήρε από το Open 1,2%. Οσο για το ΜέΡΑ25, από το 3,44% των εκλογών έπεσε κάτω από τη μονάδα στον Alpha (0,8%), στο Mega (0,8%), στον ΣΚΑΪ (0,6%) και στο Open (0,5%). Χαμηλότατη και η προβολή της Ελληνικής Λύσης, και όχι βέβαια από αντιακροδεξιά ιδεολογία.

Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν δεν υπήρχε το Σύνταγμα. Το άρθρο 15 συγκεκριμένα. Που λέει ότι τα κανάλια δεν είναι εφημερίδες. Εκμεταλλεύονται ένα δημόσιο αγαθό, άρα οφείλουν να υπηρετούν την ισότητα και την αντικειμενικότητα (α, και την ποιότητα). Σε πρόσφατη έκθεση του Media Freedom Rapid Response, έξι διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου βαθμολογούν πολύ χαμηλά τη χώρα μας, διότι στην έρευνά τους δεν εντόπισαν πολυφωνία αλλά κυβερνητική βούληση ελέγχου των ΜΜΕ. 

Πώς συνέτριψε τους ανθέλληνες ο κ. Οικονόμου; Επικαλούμενος τη «δημοκρατία του τηλεχειριστηρίου». Μάλλον δεν είδε την έκθεση του ΕΣΡ. Που βεβαιώνει πως σε όποιο κανάλι κι αν γυρίσεις, το ίδιο λιβάνι θα μυρίσεις...

Παντελής Μπουκάλας

H Καθημερινή