Συνεργασία χωρίς... συνεργάτες για τη Ν.Δ...


 Το σοβαρό έλλειμμα πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης αναδεικνύει η όλη υπόθεση της αλλαγής στάσης του πρωθυπουργού που, βλέποντας το μέγεθος της κυβερνητικής φθοράς, έθεσε τώρα ως «στόχο» του τη... «σταθερότητα» και «όχι επί τούτου» την αυτοδυναμία, ανοίγοντας παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας. Δηλώσεις που ασφαλώς αποτελούν ομολογία υποχώρησης της απήχησης της Ν.Δ. και που στην κυβέρνηση εξακολουθούν να μην μπορούν να τις μαζέψουν όσο και αν τις τελευταίες μέρες προσπαθούν...

Σε αυτό το πλαίσιο, στο μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν την πίεση που οι ίδιοι αισθάνονται στην πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές ζητούσαν να τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το αν θα έμπαινε σε κυβέρνηση μαζί τους. Αλλά εντέλει, κατά το κοινώς λεγόμενο, «έφαγαν πόρτα», αφού ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέρριψε τη συνεργασία με τη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει «σωσίβιο» στην κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της συζήτησης, που μόνος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε, είναι η σημερινή έκδηλη αμηχανία της κυβέρνησης. Φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που, μετά την «πόρτα» Ανδρουλάκη, είπε ότι «η Ν.Δ. δεν αναζητεί “σωσίβια”. Η Ν.Δ. αναζητεί την εμπιστοσύνη των πολιτών και με αυτοπεποίθηση θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη αυτή στο τέλος της τετραετίας», ενώ την προηγούμενη μέρα είχε πει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται τη σοσιαλδημοκρατία. Η Ν.Δ. δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές ότι η δική του εκδοχή περνάει μέσα από τη συνεργασία του με τον κ. Τσίπρα».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χθες επιχείρησε να μετριάσει τον αντίκτυπο της πρωθυπουργικής ομολογίας με το γνωστό θολό και αντιφατικό μήνυμα της κυβέρνησης που λέει από τη μία ότι «είπαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. Και καλύτερος τρόπος για τη σταθερή διακυβέρνηση είναι η αυτοδυναμία» και από την άλλη ότι «από εκεί και πέρα, οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και πάντως, με κάποιο τρόπο, η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί», αφήνοντας έτσι για άλλη μια φορά ανοιχτό το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως να απαντά με ποιους η Ν.Δ. θα μπορούσε να συνεργαστεί.

«Με ευθύνη Μητσοτάκη η Ν.Δ. περιέρχεται σε κατάσταση στρατηγικής απομόνωσης. Χωρίς δυνατότητες πολιτικής συνεννόησης πολύ περισσότερο συμμαχιών», τουίταρε ο Γιώργος Κύρτσος, σχολιάζοντας σκωπτικά: «Οταν η πραγματικότητα εκδικείται. Το βρώμικο παιχνίδι Μαξίμου σε βάρος μου ξεκίνησε με τις διαρροές fake news σε Καθημερινή ότι πάω... Βελόπουλο. Τώρα Μητσοτάκης και Μαξίμου αναζητούν εναγωνίως τον Βελόπουλο!»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών