«Πες του ότι θα τους διαλύσω»...


 Η αντίδραση του Πούτιν στον Αμπράμοβιτς για το «ραβασάκι» του Ζελένσκι...

Τον ρόλο του "ειρηνοποιού" μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται να έχει αναλάβει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με αποκάλυψη των Times φέρεται να παρέδωσε χειρόγραφο σημείωμα του Προέδρου Ζελένσκι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με... τη βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος μεγιστάνας ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη και παρέδωσε το σημείωμα του Ουκρανού Προέδρου στον Ρώσο Πρόεδρο.

Το σημείωμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου.

Όταν όμως έφτασε στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκείνος ξέσπασε με οργή κατά του Ουκρανού πορέδρου, σύμφωνα με τους Times, ο οποίος φέρεται να είπε: "Πες του ότι θα τους συντρίψω".

Οι συναντήσεις Αμπράμοβιτς με την ουκρανική πλευρά

Μετά η Ρωσία, το ίδιο κιόλας βράδυ, ο Αμπράμοβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, Ουκρανό βουλευτή που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις. Ο Ουμέροφ φέρεται να έχει συναντήσει αρκετές φορές τον Αμπράμοβιτς σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης υπό το συντονισμό του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους Times, παρά την αρνητική απάντηση Πούτιν, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αξιολογείται θετικά καθώς φέρονται να έχουν σημειώσει πρόοδο, "προσφέροντας την ελπίδα μιας ασταθούς ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και μίας μεγάλης διπλωματικής νίκης για την Τουρκία".

Παράλληλα, το ρεπορτάζ, που παραπέμπει στη δήλωση Καλίν στη Χουριέτ πως οι δύο πλευρές είναι "κοντά σε συμφωνία" ενώ χαρακτηρίζει "αγκάθι" στις συνομιλίες το μέλλον της Κριμαίας και του Ντονμπάς

Ο ουκρανός βουλευτής και διαπραγματευτής, φέρεται να έχει εμπλακεί στο σχηματισμό μιας πρότασης που ορίζει ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς θα διατηρηθούν στον έλεγχο της Ρωσίας υπό μια συμφωνία μακροπρόθεσμης εκχώρησης, σαν τη συμφωνία για το Χονγκ Κονγκ που τοποθετούσε την περιοχή υπό βρετανικό έλεγχο από το 1898 έως το 1997, με το οριστικό μέλλον της επαρχίας να καθορίζεται σε μελλοντική ημερομηνία. Πριν από την εξέγερση του 2014 η Ουκρανία είχε παραχωρήσει στη Ρωσία τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να εξετάζει την πρόταση αυτή, αλλά όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο θυμός του για τις στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία και η προσωπική οργή κατά του Ζελένσκι, όπως υπέδειξε η απάντησή του στον Αμπράμοβιτς, τον καθιστούν πιθανώς έναν ασταθή εταίρο σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Αμπράμοβιτς, συνοδευόμενος από τον Ουμέροφ, φέρεται επίσης να έχει επισκεφθεί το Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τους Times, ο ενεργός ρόλος του Ρώσου μεγιστάνα μοιάζει αρχικά να οφείλεται σε προσωπικά κίνητρα, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πως η περιουσία τους και η ελευθερία τους εξαρτώνται από τα "καπρίτσια" του Πούτιν.

Σημειώνεται ότι πάνω από 20 ολιγάρχες από τη Ρωσία έχουν παρουσία στην Τουρκία, όπου μπορεί κανείς να εξαγοράσει υπηκοότητα με αγορά ακινήτου ύψους αξίας 250.000 δολαρίων. Οι δύο θαλαμηγοί του Αμπράμοβιτς έχουν αγκυροβολήσει στην Αλικαρνασσό, καθώς δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Τουρκία.

Ωστόσο, έχοντας δει τις επιπτώσεις του πολέμου, προσθέτουν οι Times, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι πραγματικά αποφασισμένος να συμβάλει στον τερματισμό της σύρραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα του Ιρίνα γεννήθηκε στην Ουκρανία και ότι η κόρη του Σοφία έχει δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή της προς τον πόλεμο.