Τα ρίσκα που αναλαμβάνει η Τουρκία...

0


 ...λειτουργώντας ως «καταφύγιο» για τους Ρώσους...

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή σε ουκρανικό έδαφος –η οποία πυροδότησε μια σειρά δυτικών κυρώσεων προς τη Μόσχα–, τουλάχιστον ένας ολιγάρχης και χιλιάδες άλλοι πολίτες από τη Ρωσία μετακινήθηκαν στην Τουρκία, που θεωρείται ασφαλές μέρος για να μείνουν, να επενδύσουν και να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία. 

Όπως... σημειώνει το Reuters, η λειτουργία της Τουρκίας ως ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους, εγκυμονεί κινδύνους για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της χώρας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σκληρές κυρώσεις εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα με περαιτέρω μέτρα και περιορισμούς. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κανονικά θα πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συμμαχίας. Αν και έχει δηλώσει ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη, εντούτοις αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις της Δύσης και δεν τις επιβάλλει.


Μια σημαντική παράμετρος είναι επίσης το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας –που έχει ήδη πληγεί από μια νομισματική κρίση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό– βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, όσον αφορά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Αμπράμοβιτς και χιλιάδες άλλοι

Περίπου 14.000 Ρώσοι φέρεται να έφτασαν στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί από τους οποίους είχαν πολλά μετρητά πάνω τους. Μεταξύ των Ρώσων που επισκέφτηκαν την Τουρκία είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένας από τους πολλούς Ρώσους ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της Δύσης. Μάλιστα, δύο από τα σούπερ γιοτ του, συνολικής αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελλιμενίστηκαν σε τουρκικά θέρετρα την περασμένη εβδομάδα. Οι ολιγάρχες θα μπορούσαν να επενδύσουν περισσότερα, είπαν στο Reuters πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών που έχουν γίνει, σε ιδιωτικό επίπεδο.  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το Σάββατο ότι «βεβαίως» είναι ευπρόσδεκτοι οι Ρώσοι πολίτες και ολιγάρχες στη χώρα και μάλιστα ότι μπορούν να ασχοληθούν με επιχειρήσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι δυτικές κυβερνήσεις –που έχουν ήδη κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών και έχουν παγώσει τα αποθεματικά της Ρωσίας– θα μπορούσαν να «πιέσουν» την Άγκυρα, με αναλυτές να αναφέρουν ότι η Δύση μπορεί να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με τη Μόσχα. 

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αναστατώσει τις τουρκικές τράπεζες και εταιρείες που συναλλάσσονται με Ρώσους πελάτες ή δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι το (όχι μακρινό) 2020, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε δευτερεύουσες κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, στον επικεφαλής της και σε άλλα πρόσωπα, μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών πυραύλων S-400.

Υπό τον φόβο κυρώσεων, κάποιες τουρκικές τράπεζες απέρριψαν ορισμένα από τα αιτήματα για καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων, απογοητεύοντας ορισμένους Ρώσους (υποψήφιους και μη) πελάτες τους. 

Πάντως, η Άγκυρα ευελπιστεί πως θα αποφύγει τυχόν επιβολή κυρώσεων μέσω της διπλωματικής οδού, καθώς διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, προκειμένου να επιτευχθεί η ποθητή κατάπαυση πυρός. 

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)