Η Ρωσία υποβαθμίζει τις προσδοκίες για τις συνομιλίες - Το μήνυμα για το φυσικό αέριο


 Σε νέα υποβάθμιση των προσδοκιών που έχει η Ρωσία για τον νέο γύρο συζητήσεων με την Ουκρανία σχετικά με τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη προχώρησε το Κρεμλίνο, με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, αλλά δύσκολα θα αρχίσουν σήμερα και το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν την Τρίτη.

Ακόμα, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις με το Κίεβο...

Για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και σε όσα έχει αναφέρει η Μόσχα για την πώληση φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ και σε άλλα κράτη αποκλειστικά με πληρωμή σε ρούβλια.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η ρωσική κυβέρνηση εάν η ΕΕ αρνηθεί να κάνει πληρωμές σε ρούβλια, ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε πως «θα λάβουμε τις αποφάσεις μας καθώς βλέπουμε τις εξελίξεις». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «σίγουρα δεν θα δεχτούμε να παραδίδουμε φυσικό αέριο δωρεάν».

Εγγυήσεις ασφαλείας

Όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μάλιστα, το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.