Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: «Παραπλανημένος» αισθάνεται ο Πούτιν από την ηγεσία του στρατού του


Την δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν από τους ηγέτες του ρωσικού στρατού αποκαλύπτουν πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος αισθάνεται πως εξαπατήθηκε επειδή δεν του αποκάλυψαν βασικές λεπτομέρειες για την αποτυχία της εισβολής στην Ουκρανία.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με το CNBC, επικαλούμενα αυτές τις νέες πληροφορίες, τονίζουν πως οι στρατιωτικοί ηγέτες φοβήθηκαν να μην εξοργίσουν τον Πούτιν.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο άσχημα αποδίδει ο ρωσικός στρατός και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται πολύ να του πουν την αλήθεια», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ...

 Η παραπλανητική ενημέρωση του προέδρου της Ρωσίας «οδήγησε σε επίμονη ένταση μεταξύ του Πούτιν και της στρατιωτικής του ηγεσίας».

Ακόμα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο NBC News ότι ο Πούτιν «δεν γνώριζε καν ότι ο στρατός του χρησιμοποιούσε και έχανε κληρωτούς στην Ουκρανία, δείχνοντας μια σαφή κατάρρευση της ροής ακριβών πληροφοριών προς τον Ρώσο πρόεδρο».

Η απόφαση να αποχαρακτηριστούν και να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες αυτή την στιγμή ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα της χρήσης μιας νέας τακτικής από την κυβέρνηση Μπάιντεν που φαίνεται προσαρμοσμένη στην εποχή του υβριδικού πολέμου. Αφού απέκτησε άκρως απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Πούτιν, στη συνέχεια τις δημοσιοποίησε σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας το παλιό μοντέλο της απόκρυψης των απόρρητων πληροφοριών.

Ήδη, αρκετές φορές μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος έχει εφαρμόσει αυτή την πρωτόγνωρη πρακτική, αποχαρακτηρίζοντας πληροφορίες σχετικά με τα μυστικά σχέδια του Πούτιν και βγάζοντας τες στη δημοσιότητα.

Η δημοσιοποίηση πληροφοριών, όπως οι τελευταίες λεπτομέρειες, υποδηλώνουν έντονα ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν «τυφλοπόντικα» στον στενό κύκλο του Πούτιν.

«Αν ο κ. Πούτιν κρατείται στο σκοτάδι από το Υπουργείο Άμυνας του, όταν μαθαίνει την αλήθεια, όταν πραγματικά αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο άσχημα τα πάει ο στρατός του στην Ουκρανία, δεν ξέρετε τι είδους αντίδραση μπορεί να προκαλέσει», είπε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Υπάρχει πραγματική δυνατότητα εδώ για κλιμάκωση».

Δυτικοί αξιωματούχοι θα παρακολουθήσουν στενά τις επόμενες ημέρες για να δουν εάν θα μετακινηθούν στην ανατολική Ουκρανία περισσότερα ρωσικά στρατεύματα και εάν η Ρωσία σκοπεύει να να στρατολογήσει περισσότερους στρατιώτες. Ο Πούτιν αναμένεται να λάβει αυτή την απόφαση μέχρι την 1η Απριλίου.

«Καμία περιστροφή δεν μπορεί να κρύψει αυτό που είδε ο κόσμος τον περασμένο μήνα», τόνισε ο Κίρμπι σε μια ενημέρωση την Τρίτη. «Και αυτό είναι το θάρρος και η στρατιωτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και του λαού της».