Ονειρο ήταν η αυτοδυναμία και... πάει...


 Πολιτικό βέρτιγκο προκαλεί στo μέγαρο Μαξίμου η φθορά της κυβέρνησης -που όλο και βαθαίνει μπροστά στην αδυναμία της να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και το... τσουνάμι της ακρίβειας- και η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου έχουν πλέον πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις να πετύχουν τον -μέχρι πρότινος- διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Ειδικά από τη στιγμή που είδαν και απόειδαν και κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει να αλλάξουν ξανά τον εκλογικό νόμο προκειμένου να κάνουν πιο εύκολη την επίτευξη αυτοδυναμίας, αφού κάτι τέτοιο...

, πέραν της ξεκάθαρης ηττοπάθειας που θα εξέπεμπε, θα αποτελούσε μια καταφανή εργαλειοποίηση του εκλογικού νόμου για μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και μια παραδοχή αποτυχίας για τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που έφερε και ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

Εριξε τον εκλογικό πήχη

Εχοντας κάνει όλους αυτούς τους υπολογισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης λοιπόν οδηγήθηκε στην απόρριψη μιας εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου και -υπό τον φόβο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας- υποχρεώθηκε να ρίξει τον εκλογικό πήχη για τη Ν.Δ. λέγοντας -για πρώτη φορά προχθές- ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία» και να ανοίξει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ελα όμως που η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με ομολογία υποχώρησης της απήχησης της Ν.Δ. και ως εκ τούτου στην κυβέρνηση επιχειρούσαν χθες να μετριάσουν τον αντίκτυπό της, στέλνοντας όμως προς τους πολίτες ένα θολό μήνυμα γεμάτο αντιφάσεις. Πρώτα απ’ όλα θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν την πίεση που οι ίδιοι αισθάνονται στην πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές ζητούσαν χθες να τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σχετικά με το αν θα συνεργαζόταν σε κυβέρνηση και με ποιον.

Κάτι ωστόσο που δεν μπορεί ξεπεράσει το γεγονός της πρωθυπουργικής ομολογίας, αναφορικά με την οποία οι ίδιες κυβερνητικές πηγές από τη μία έλεγαν ότι η αυτοδυναμία παραμένει στόχος της Ν.Δ., αλλά από την άλλη ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός για τη Ν.Δ. Και προκειμένου να δικαιολογήσουν την αντίφαση αυτή υποστήριζαν ότι λόγω των κρίσεων μπαίνει στο τραπέζι η ανάγκη για σταθερότητα και ότι «αυτοδυναμία ζητάς για να έχεις σταθερότητα». Στο ίδιο πλαίσιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου («Real Fm») υποστήριξε από τη μία ότι «η χώρα πρέπει να έχει μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Και η αυτοδυναμία είναι το καλύτερο μέσο, ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε αυτή τη σταθερότητα» και από την άλλη πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι για μας το ζητούμενο είναι η σταθερότητα.

Η αυτοδυναμία εξακολουθεί να παραμένει όχι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για τη σταθερότητα αυτή. Παρ’ όλα αυτά, στις εκλογές μιλά ο λαός, ψηφίζει ο κόσμος. Εάν η ελληνική κοινωνία έχει κάτι να μας πει εκείνη την περίοδο, διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι η καλύτερη εγγύηση μιας σταθερής διακυβέρνησης, δεν μπορείς να κλείνεις τα αυτιά σου, να την αγνοείς», αφήνοντας έτσι επίσης ανοιχτό το παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας. Το μήνυμα της κυβέρνησης έχει λοιπόν θολώσει και η αιτία δεν είναι άλλη από την αμηχανία που τις προκαλούν οι σοβαρές ρωγμές που εμφανίζει στην εικόνα της...

Γιάννης Μπασκάκης

Εφημερίδα των Συντακτών