Αλλη μία φρούδα υπόσχεση...

 
Αλλη μία υπόσχεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά σχετικά με τη Θεσσαλονίκη αποδείχτηκε κενό γράμμα. Μετά την αξέχαστη για ολοκλήρωση του μετρό, τον Απρίλιο του 2023, η δέσμευσή του για... παραχώρηση στη Διεθνή Εκθεση (ΔΕΘ) οικοπέδου 11,5 στρεμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η σχέση πρασίνου με τον δομημένο χώρο στο σχέδιο ανάπλασης, αποδεικνύεται όνειρο θερινής νυκτός. Το όνειρο και η υπόσχεση έσβησαν με την απάντηση δύο υπουργείων σε σχετική ερώτηση βουλευτών Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη....

Ηταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού ότι «στον χώρο που βρισκόμαστε στη ΔΕΘ θα γίνει πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό και θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ότι τα 11 στρέμματα στο βόρειο ανατολικό άκρο, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να γίνουν χώρος πρασίνου για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το ισοζύγιο δομημένου χώρου και πρασίνου στον χώρο της Εκθεσης». Ακολούθησε ο συνήθης ενθουσιασμός…

Στις 3.12.2021 ο Χρήστος Γιαννούλης και άλλοι 6 βουλευτές -Αμανατίδης, Αυγέρη, Ζουράρις, Νοτοπούλου, Τριανταφυλλίδης και Φάμελλος- καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας σχετικά με την «παραχώρηση του κτήματος ΒΚ2003 (έκταση Αγίας Φωτεινής) στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.)”» θυμίζοντας την πρωθυπουργική προθυμία, ωστόσο «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία σχετική πρωτοβουλία». Πρόσθεταν μάλιστα πως αν και η παραχώρηση «κρίνεται επιβεβλημένη για να βελτιωθεί ουσιαστικά ο σχεδιασμός της Ανάπλασης», υπάρχει «έντονη φημολογία ότι η παραχώρηση καθυστερεί από τα αρμόδια υπουργεία, εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων».

Ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν τις απαντήσεις που έλαβαν. Το υπουργείο Οικονομικών, αφού καταγράφει την ιστορία του οικοπέδου -«καταγράφηκε στα βιβλία του Δημοσίου στις 19-01-1959», παραδόθηκε «από τη διαχειρίστρια της ανταλλάξιμης περιουσίας Ε.Τ.Ε. για τις ανάγκες του Γ' Σώματος Στρατού»-, παρατηρεί ότι η ΔΕΘ είχε καταθέσει σχετικό αίτημα το… 1995 και έκτοτε «η ως άνω εταιρεία δεν επανήλθε με νεότερο αίτημά της». Απλώς «στα πλαίσια της εκπόνησης ειδικού χωρικού σχεδίου για το εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, η Τεχνική Δ/νση της ΔΕΘ κατέθεσε στην Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης το υπ' αρ. 1.680/13-62019 έγγραφο, με το οποίο ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα νομική κατάσταση των ακινήτων με ΚΑΕΚ…».

Η παγερά γραφειοκρατική θέση του Οικονομικών δεν είναι τίποτα μπροστά στη «θέρμη» της απάντησης του υπουργείου Αμυνας, που υποστηρίζει ότι σήμερα «από την αρχική παραχωρηθείσα έκταση η Στρατιωτική Υπηρεσία (ΣΥ) χρησιμοποιεί μόνο τα 3.663,16 τ.μ., καθώς η υπόλοιπη είτε αποδεσμεύτηκε και επιστράφηκε στο Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είτε ρυμοτομήθηκε για τη διάνοιξη της οδού Γ ' Σεπτεμβρίου».

Εκτός αυτού, μέσα στο οικόπεδο υπάρχουν 4 κτίρια με 24 διαμερίσματα που ανακαινίστηκαν πρόσφατα και στα οποία στεγάζονται «είκοσι τέσσερεις (24) οικογένειες Αξιωματικών, οι οποίοι υπηρετούν στη Φρουρά Θεσσαλονίκης». Για το Αμυνας προκειμένου να γίνει αποδέσμευση της έκτασης «κρίνεται αναγκαία η εξασφάλιση της χρηματοδότησης κατασκευής νέων στρατιωτικών οικημάτων σε άλλο χώρο ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι είκοσι τέσσερεις (24) οικογένειες που διαμένουν σ’ αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και την τρέχουσα αντικειμενική αξία του όλου συγκροτήματος όπως η έκτασή του αλλά και τα υπάρχοντα διαμερίσματα. Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Οικονομικών».

Με δυο λόγια, δεν ξέρουμε ποιος και τι υποσχέθηκε, αλλά το οικόπεδο ξεχάστε το. «Για άλλη μία φορά τα μεγάλα λόγια αποδείχτηκαν κούφια και οι υποσχέσεις ψεύτικες. Μία ακόμη εξαγγελία-πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους» σχολίασε ο κ. Γιαννούλης.

Στη διοίκηση της ΔΕΘ έμειναν άναυδοι στο άκουσμα της είδησης και πηγές της αρκέστηκαν να σχολιάσουν στην «Εφ.Συν.» ότι «έτσι κι αλλιώς προχωράμε το σχέδιο που δεν περιείχε το οικόπεδο αυτό». Και η πόλη ξεχνά τα 11,5 στρέμματα πρασίνου και απομένει έχοντας στη διάθεσή της την αχανή έκταση των πρωθυπουργικών υποσχέσεων κατάφυτων με… πράσινα άλογα...

Aπόστολος Λυκεσάς

Εφημερίδα των Συντακτών