Τα δυο ελληνικά διαβήματα στη Ρωσία...


 Δεν το περίμεναν λέει στη ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα να πάρουμε τόσο ξεκάθαρη θέση εναντίον τους. Κακά τα ψέματα υπήρχαν και υπάρχουν αρκετοί Ρωσόφιλοι στην επικράτεια και κάποιοι εντός βουλής. Όμως η ξεκάθαρη...θέση της Ελληνικής κυβέρνησης και η σφοδρή καταδίκη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έκανε ακόμη και τα μέλη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα να εκπλαγούν. Και μάλιστα χθες είχαμε και δεύτερο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης στον Ρώσο Πρέσβη, κ. Μασλόφ, στον οποίο υπογραμμίστηκε πως η Αθήνα καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία....

Στα αυτιά μου έφτασε λοιπόν η απορία του Ρώσου Πρέσβη για την σφοδρότητα της ελληνικής καταδίκης, ενώ και ο Αμερικανός Πρέσβης έδωσε συγχαρητήρια σε κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ξεκάθαρη ελληνική στάση. Εγώ βέβαια καταλαβαίνω πως υπάρχουν δυο λόγοι που κατευθύνουν τα πράγματα εκεί: πρώτον, η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη - η Αθήνα έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως την ενδιαφέρει η τύχη των ομογενών και ανησυχεί, δεδομένης της ανεξέλεγκτης πορείας που μπορεί να πάρουν τα πράγματα.

Δεύτερον η Αθήνα εμφανίζεται σε κάθε διπλωματική γωνιά ως υπέρμαχος των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, θα ήταν οξύμωρο να κάνει διακρίσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κι αυτό ισχύει και σε επίπεδο κοινωνίας - πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τις αναλογίες στα επιχειρήματα του Προέδρου Ερντογάν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος στην Αθήνα

Είπα Ερντογάν και θυμήθηκα πως σε λίγες μέρες ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Χθες πάντως ήρθε στην Αθήνα και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως ήταν φυσικό η επίσκεψη του κ. Χέρτζογκ - που ήταν η πρώτη του στην Αθήνα - επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ να δηλώνει πως η σκέψη του πάει στους αθώους πολίτες της Ουκρανίας.

Οπως καταλαβαίνετε τα γεωπολιτικά θίχτηκαν ακροθιγώς αλλά εγώ ξεχώρισα την συνάντηση που είχε ο Ισραηλινός Πρόεδρος με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αργότερα στο δημαρχιακό μέγαρο. Πέραν του ότι δεν συνηθίζεται Πρόεδρος Δημοκρατίας να έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης που επισκέπτεται, ο κ. Χέρτζογκ έμεινε στο δημαρχείο περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί, ενώ κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ. Αυτή η εξωστρεφής δραστηριότητα του κ. Μπακογιάννη μπορεί να φέρει πίσω νέες ιδέες για το Δήμο - άλλωστε το Ισραήλ φημίζεται για την καινοτομία και τις έξυπνες λύσεις που έχει υιοθετήσει σε σημαντικές του πόλεις - οπότε θα του πρότεινα να αποδεχθεί την πρόταση και να ταξιδέψει κι αυτός το συντομότερο...

O Mαξιμιλιανός

reader.gr