Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία...


 Την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία, εξέφρασε ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται τη στιγμή που... η ρωσική εισβολή στη γειτονική της Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενώ Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ουκρανική αεράμυνα σχεδόν κατέρρευσε και πως το Κίεβο θα πέσει σε ρωσικά χέρια μέσα στις επόμενες ώρες. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού υπογράμμισε ότι ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε τον πόλεμο «και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του», ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις στις εξαγωγές της Ρωσίας, μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «θα περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να συναλλάσσεται σε δολάριο, ευρώ και άλλα νομίσματα» και «να δανείζεται απ' τις χρηματαγορές». Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια. 

Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα προς εταιρείες πετρελαίου και αερίου, να μην εκμεταλλευτούν την κρίση και να μην αυξήσουν τις τιμές, ενώ υποσχέθηκε ανάλογη στήριξη προς τους πολίτες. 

Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους. 

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως ο ίδιος δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Πούτιν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις και στον Ρώσο πρόεδρο.