Το πακέτο... της οργής...


 Λεφτά στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή της να μη δουλέψει το λιανεμπόριο στις τρεις «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Τα... ποσά θα δοθούν εφάπαξ και κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης, ενώ από το μέτρο αποκλείεται ο κλάδος της εστίασης.

Επίσης, οι καταστηματάρχες που θα δουλέψουν τις μισές μέρες θα πάρουν και μισό βοήθημα. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη και εκτιμάται ότι θα δοθεί σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και η κάλυψή του θα γίνει με τα ποσά που άντλησε το Δημόσιο από τις τελευταίες εξόδους στις διεθνείς αγορές (30ετές ομόλογο).

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο είναι δικαιούχοι για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο της μείωσης τζίρου, με ενίσχυση 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση περιορίζεται στο 50%.

Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ενίσχυση είναι: τουρισμός, ξενοδοχεία, καταλύματα, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές, ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, πλωτές μεταφορές, ενοικιάσεις σκαφών, πολιτισμός, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλιακοί χώροι, πολιτιστική εκπαίδευση, σχολές χορού, τέχνες του θεάματος, βιβλιοθήκες, μουσεία, ζωολογικοί κήποι, αθλητισμός, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοποι, πάρκα αναψυχής, φυσική ευεξία, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων και άλλοι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.

Περίπου 10.800 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Η καταβολή των ποσών αναμένεται να γίνει εντός του Μαΐου, μετά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Για τις κλειστές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

Συμμετοχή στον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα μοιράσει 1 δισ. ευρώ.

Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.

Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.

Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr