«Μυστικά και ντοκουμέντα» που εκθέτουν την κυβέρνηση...

 
Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση -πλέον και επισήμως- μετά τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων από τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα οποία επιβεβαιώνουν τώρα και με τη βούλα την πλήρη εργαλειοποίηση των ειδικών από το κυβερνητικό επιτελείο.

Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η... επιτροπή καλείται κάθε φορά να επικυρώσει, υπό ασφυκτική πίεση, τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και καταγράφονται και οι διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων με τις κυβερνητικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και του Σωτήρη Τσιόδρα, κάτι που καταδεικνύει και το χάσμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον διακεκριμένο λοιμωξιολόγο και το μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά τις αποφάσεις σχετικά με την πανδημία.

Τα ντοκουμέντα έφερε στο φως χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία», αλλά ήδη ένα μέρος τους είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τετάρτη στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» (εφημερίδα του ομίλου Φιλιππάκη που εκδίδει και τη «Δημοκρατία»), όπου τα έγγραφα αποκάλυψε ο Ιωάννης Χατζηαντωνίου, πληρεξούσιος δικηγόρος μιας πολίτιδος που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν τα μέτρα για την Εκκλησία. Και για όσους αναρωτιούνται πώς διέρρευσαν τα πρακτικά, η απάντηση είναι ότι δεν διέρρευσαν.

Η ίδια η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, έπειτα από απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, να τα δώσει στο δικαστήριο. Και κάπως έτσι μέρος των πρακτικών αυτών έχει πλέον βγει στο φως, παρ’ ότι η κυβέρνηση αρνούνταν συστηματικά να τα δώσει στη δημοσιότητα, παρά τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα της κυβέρνησης για να μην τα δώσει ήταν ότι ήθελε να προστατεύσει τους ειδικούς, αλλά τώρα επιβεβαιώνεται ο πραγματικός λόγος της άρνησής της, που δεν είναι άλλος από το ότι βγαίνει πλέον σε δημόσια θέα η εργαλειοποίηση της επιτροπής.

Ενδεικτικά, κατά τη συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2021, όπου αποφασίστηκε το πρώτο άνοιγμα που ήθελε το μέγαρο Μαξίμου, αυτό των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών (δέκα διαφωνίες επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο Σωτ. Τσιόδρας, ο οποίος διαφώνησε και σχετικά με την τέλεση λειτουργίας σε μητροπολιτικούς ναούς), η κυβέρνηση δίνει στους ειδικούς την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις τους και εκ μέρους της παρευρίσκεται ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης: 

«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».

Tα self tests

Και κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ενημέρωσε τους ειδικούς για διάταξη που θα πήγαινε στη Βουλή σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα self tests, προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση: 

«Αναφορικά με τον αντιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή, η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό αντιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδριάσεις της επιτροπής έχουν παρευρεθεί από δύο φορές οι κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος και τις υπόλοιπες φορές οι αρμόδιοι υπουργοί.

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι στα ντοκουμέντα είναι μόνο το διατακτικό των αποφάσεων και ότι δεν φαίνεται το διαβουλευτικό μέρος και υποστήριζαν πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τα δεδομένα (υγειονομικά, εκπαιδευτικά, δεδομένα της αγοράς), αφήνοντας τους ειδικούς να αποφασίσουν.

Αλλά η απόσταση μεταξύ επιτροπής και κυβέρνησης μεγαλώνει από τη στιγμή που η τελευταία αποφάσισε, χωρίς να διασφαλίζεται η συγκράτηση της διασποράς του ιού και μάλιστα εν μέσω τρίτου, σφοδρότερου επιδημικού κύματος, με το σύστημα Υγείας να δέχεται αφόρητες πιέσεις, να προχωρήσει σε ανοίγματα. Αρχικά της οικονομίας με το λιανεμπόριο (click in shop και click away), στη συνέχεια των Λυκείων με τα επιστημονικά αμφισβητούμενα self-tests, των οποίων την υποχρεωτική εφαρμογή επεκτείνει από σήμερα και σε πολλούς άλλους τομείς.

Ενδεικτικά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» οι επιστήμονες αναφέρουν το κρίσιμο μέτρο της απόστασης το οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να παραμελεί, παρ’ όλο που η επιτροπή το έχει αποτυπώσει καθαρά και ξάστερα στις οδηγίες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και που βρίσκονται σε κοινή θέα, αναρτημένες με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2020 στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αλλο ένα παράδειγμα είναι το εκτεταμένο testing και όχι self-testing που ζήτησαν οι επιστήμονες ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων, με την κυβέρνηση να αποφασίζει το άνοιγμα με αυτοελέγχους, αποσείοντας έτσι την ευθύνη της επιτήρησης του ιού και μετακυλίοντάς τη στους μαθητές και κατ’ επέκταση τους γονείς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού.

«Η επιτροπή βάζει τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας και όταν αυτές πληρούνται τότε συμφωνεί», μας λένε. Η προαναγγελία ανοιγμάτων και ταυτόχρονα η παρέλαση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και υπουργών στις συνεδριάσεις της επιτροπής, εν μέσω τρίτου επιδημικού κύματος, φανερώνουν την πίεση που επιθυμεί να ασκήσει η κυβέρνηση στους επιστήμονες.

Ωστόσο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαφάνηκε η ενόχληση όλο και περισσότερων επιστημόνων που κρατούν σταθερά το βλέμμα τους στο υπερκορεσμένο σύστημα Υγείας αλλά και στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και απωλειών. Το μείζον ζήτημα για τους επιστήμονες δεν είναι αν η κυβέρνηση τους εργαλειοποιεί -αυτό περιγράφει περισσότερο την κυβέρνηση παρά την επιτροπή, αφού πρόκειται για επιστήμονες εγνωσμένου κύρους- αλλά η έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας σε καιρό πανδημίας.

Η παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα, που έβαλε φρένο πριν από δύο εβδομάδες στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε τουλάχιστον τρεις περιοχές (Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) οι οποίες έδειχναν ότι ακολουθούν την ξέφρενη πορεία της Αττικής σε κρούσματα, είναι χαρακτηριστική. Αλλά και οι αρνητικές ψήφοι του επιστήμονα που η κυβέρνηση έχρισε από την αρχή της πανδημίας πρώτο σύμβουλό της, όπως αποδεικνύεται στα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν.

O τουρισμός

Και η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει την ενόχλησή της απέναντι στους επιστήμονες, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, προ δεκαπενθημέρου, ότι θα κληθούν να συνεδριάσουν εκτάκτως μεσοβδόμαδα. Οπως και αποφεύγοντας -υπό τον φόβο της απόρριψης;- να περάσει από την επιτροπή το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού από σήμερα που έχει ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα σε διεθνείς επαφές από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη!

Οι τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ μέχρι και 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, που δεν θα υπόκεινται σε επταήμερη καραντίνα, φτάνουν στη χώρα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ κατέγραφε χθες 1.829 κρούσματα σε ελάχιστα τεστ (25.169) με τον δείκτη θετικότητας να εκτοξεύεται στο μη ασφαλές 7,27% και 65 θανάτους. Την ώρα που η χώρα καταγράφει κάθε μέρα νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ (841 χθες).

Σχολιάζοντας το θέμα με τα πρακτικά της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπέρανε ότι «την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», καλώντας τον να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής «που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».

Απαντώντας το υπουργείο Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσβάλλει τους επιστήμονες» και ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει «την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση». Στην απάντηση αυτή παρέπεμψε και ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» σχετικά με το ζήτημα των πρακτικών.

«Εργαλειοποίηση της επιστήμης» και «εγκληματική διαχείριση της πανδημίας» καταλόγισε στην κυβέρνηση το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους».

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας», σχολίασε το ΜέΡΑ25...

Ντάνι Βέργου, Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr