Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Αυγενάκης για «ιδιώνυμο» και νέο πλαίσιο λειτουργίας συνδέσμων και μετακινήσεων


 Στα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί, αλλά και σε αυτά που προβλέπονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «θα εθελοτυφλούσαμε αν λέγαμε ότι ο χουλιγκανισμός θα εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να αναγνωριστεί όμως, ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης και κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχουμε κάνει άλματα προόδου. Και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία ώστε με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων, να φέρουμε πραγματικές συνθήκες ασφαλείας εντός των γηπέδων. Μπορεί η πανδημία να πάγωσε την καθημερινότητά μας και όσα θεωρούσαμε δεδομένα, δεν πάγωσε όμως τον ύψιστο σκοπό μας: Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε τα γήπεδα σε όλους τους πολίτες, στις οικογένειες, στους φιλάθλους».

Ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αυστηροποιούν το πλαίσιο, σε εφαρμογή και των συστάσεων της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA:
* επανεισαγωγή στην έννομη τάξη του «ιδιώνυμου». Κάτι που σημαίνει ότι οι ποινές που επιβάλλονται για βιαιοπραγίες οπαδών δεν αναστέλλονται,

* εξορθολογισμός του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων ως προς την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για βιαιοπραγίες οπαδών, προκειμένου να τις αναγνωρίζουν, να λειτουργούν νόμιμα και οι ομάδες να μην αποποιούνται των ευθυνών τους,

* ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχό τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Υ.Α.Β.Α.Χ.), η οποία τόσο σε προληπτικό όσο σε επιχειρησιακό και κατασταλτικό επίπεδο, κατά το έτος 2020, πραγματοποίησε τα ακόλουθα:

* Σύνταξη 970 εμπεριστατωμένων και αναλυτικών εκθέσεων κινδύνων και επιπέδων απειλής αθλητικών αναμετρήσεων, με σκοπό τον καλύτερο δυνατό επιμερισμό των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την διεξαγωγή εκάστης αθλητικής εκδήλωσης.

* Συμμετοχή σε 144 συσκέψεις - τηλεδιασκέψεις ασφαλείας προετοιμασίας αθλητικών εκδηλώσεων.

* Αποστολή 459 πληροφοριακών δελτίων και φορμών προετοιμασίας αγώνα, βάσει των οποίων προσδιορίστηκε το επίπεδο απειλής και υλοποιήθηκε στοχευμένος σχεδιασμός.

* Λήψη μέτρων πληροφοριακής κάλυψης σε 420 αθλητικές εκδηλώσεις και κάλυψη συνολικά 596 συνοδειών αθλητικών αποστολών.

* Σχηματισμό 53 ποινικών δικογραφιών, σύλληψη 42 ατόμων και ταυτοποίηση 31 ατόμων, ως δραστών διάπραξης αδικημάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, καθώς και για συμμετοχή σε σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα εντός ή εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων ή με αφορμή αθλητικές συναντήσεις ή οφείλονταν σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών, έχοντας σαφή αθλητική αναφορά και αθλητικό υπόβαθρο και προσαγωγή συνολικά 54 ατόμων.

* Εκτέλεση 49 εισαγγελικών παραγγελιών για τη διερεύνηση και εξιχνίαση περιστατικών ομαδικής βίας.

* Κατάσχεση πλήθους αντικειμένων (πυροβόλο όπλο, φυσίγγια, ενεργοποιημένοι Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί, ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, κροτίδες, μαχαίρια κ.α.) που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί Όπλων και χρησιμοποιήθηκαν ή επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια συμπλοκών επεισοδίων ή επιθέσεων.

Είπε επίσης ο κ. Αυγενάκης ότι στα τέλη του 2019, αρχές του 2020, πραγματοποιήσαμε έλεγχο περί της νόμιμης ή μη λειτουργίας των πλέον των 150 Λεσχών, Γραφείων και Εντευκτηρίων Φιλάθλων ανά την επικράτεια και μόλις 10 Λέσχες Φιλάθλων σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν με νόμιμο τρόπο.

Σχετικά με τα επιπλέον μέτρα, πρόσθεσε:

* Έλεγχος, εντός του γηπέδου, θα γίνεται από τους πιστοποιημένους security κάθε εγκατάστασης, ενώ σε περίπτωση συνωστισμού, θα δημιουργούνται περισσότερες ροές με την άφιξη περισσότερων πιστοποιημένων security.

* Οι φίλαθλοι, κατά την προσέλευσή τους στο γήπεδο, θα οδηγούνται στις θύρες εισόδου της εγκατάστασης την ώρα που αναγράφεται στο εκάστοτε εισιτήριο, το οποίο θα ελέγχεται ηλεκτρονικά και ανέπαφα. Επιπλέον, θα κάθονται υποχρεωτικά στη θέση που αναγράφεται στο εισιτήριό τους.

* Ο έλεγχος του αριθμού των εισερχομένων σε κάθε θύρα θα γίνεται μέσω συστήματος ελέγχου πρόσβασης.

Πιο αναλυτικά για τις νέες διατάξεις, σημείωσε:

1) Με το σχέδιο νόμου επαναφέρουμε το «ιδιώνυμο», φυσικά προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής. Το «ιδιώνυμο» σημαίνει ότι οι ποινές που επιβάλλονται για βιαιοπραγίες οπαδών δεν αναστέλλονται. Με την προτεινόμενη διάταξη επανεισάγουμε στην έννομη τάξη ρυθμίσεις που αφορούν στην απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις οπαδικής βίας.

2) Εισάγουμε διατάξεις, ώστε να επιτύχουμε την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις προτάσεις των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ποδόσφαιρο. Οι διατάξεις αυτές φέρνουν αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του αθλήματος, την αύξηση της συμμετοχής, την καλή διακυβέρνηση και την προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.

3) Λέσχες Φιλάθλων: Με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, εξορθολογίζουμε την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για βιαιοπραγίες οπαδών. Τι γινόταν μέχρι τώρα; Επειδή, οι ομάδες έφεραν ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη οργανωμένων οπαδών τους, δεν αναγνωρίζουν τις Λέσχες Φιλάθλων. Κι έτσι αποποιούνται των ευθυνών. Εμείς αφαιρούμε το αντικίνητρο για την αναγνώριση των Λεσχών.

Παράλληλα, ρυθμίζουμε τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών. Δηλαδή, εάν υπάρξουν έκτροπα, ενεργοποιείται αυτό το σύστημα απόδοσης ευθυνών. Ευθύνη φέρουν τα φυσικά πρόσωπα. Εάν δεν ταυτοποιούνται, ευθύνη φέρει η Λέσχη Φιλάθλων, η οποία είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει ποιοι μετακινούνται οργανωμένα και ποιοι είναι υπαίτιοι σε τυχόν παραβάσεις.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.