Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία ΜΜΕ...

 
Tη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στα δημοσιογραφικά ταμεία, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και στον ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε η διεύθυνση δημοσιονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αν και η διενέργεια του... ελέγχου αποφασίστηκε πριν από έναν χρόνο, στις 13 Μαρτίου του 2020 από την Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων, η απόφαση για τη συγκρότηση της ελεγκτικής ομάδας έχει ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι καταγγελίες από τους συνδικαλιστές της ΕΤΗΠΤΑ που είχαν κάνει έρευνα σε βάθος είχαν υποβληθεί από το 2016. Οι καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορούν τα εξής:...

α. Ανείσπρακτο αγγελιόσημο από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τα έτη 2005-2013 και

β. Μη απόδοση του αγγελιόσημου από τον ΕΔΟΕΑΠ που είναι ΝΠΙΔ προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΝΠΔΔ) και κατανομή μεγάλων χρηματικών ποσών για τα έτη 2005-2014.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες η απώλεια των εσόδων για τα Ταμεία Τύπου οφειλόταν στη χρήση μειωμένων τιμολογίων για τον υπολογισμό του αγγελιόσημου επί των έντυπων ή μεταδιδόμενων διαφημίσεων.

Να σημειωθεί ότι το αγγελιόσημο αποδιδόταν με ευθύνη του οικείου μέσου, έντυπου ή ραδιοτηλεοπτικού, από μεν τον περιοδικό Τύπο και τη ραδιοτηλεόραση στο τότε ΤΣΠΕΑΘ, κι αργότερα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το δε αγγελιόσημο του ημερήσιου Τύπου στον ΕΔΟΕΑΠ. Σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς.

Πέντε χρόνια μετά την υποβολή των καταγγελιών οι δύο ελεγκτές, που ορίστηκαν από τον Γ. Γεωργίου, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ, υποχρεούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και το αργότερο μέχρι τέλη Ιουλίου να καταθέσουν το πόρισμα στην υπηρεσία τους...


efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.